Klimaatverandering leidt tot meer sterfte door hitte

Van de sterfgevallen door hitte in Nederland kan 31% worden toegeschreven aan klimaatverandering. Dit komt neer op bijna 250 sterfgevallen per jaar. Dat blijkt uit internationaal onderzoek over de periode 1991-2018 waar het RIVM aan deelnam en waarover het tijdschrift Nature Climate Change publiceert.

Klimaatverandering leidt tot meer warme en hete dagen. In 43 landen, waaronder Nederland, bleek dat de sterfte door hitte in de periode 1991-2018, voor 37% wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Voor Nederland is dat 31%. Nog niet eerder is dit effect op zo grote schaal onderzocht. In dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van 732 steden in 43 landen, wereldwijd.

Van alle sterftegevallen in de zomers tussen 1991 en 2018 hing in Nederland 1,8% samen met temperatuur. Zonder extra temperatuurtoename door mondiale klimaatverandering zou dit naar verwachting 1,24 % zijn geweest. Voor Nederland komt dat neer op bijna 250 extra sterfgevallen per jaar.

Groen tegen hittestress

Uit onderzoeken blijkt dat groen in de stad een belangrijke factor is om hittestress tegen te gaan. Groen kan zorgen voor verkoeling rondom de woning, denk aan groen gevels en daken. Maar ook in de openbare ruimte kunnen met name grote bomen zorgen voor verkoeling via schaduw en verdamping.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Multi-Country Multi-City Collaborative Research Network (MCC). Het MCC is een internationaal samenwerkingsverband van milieu-epidemiologen die onderzoek doen naar relaties tussen milieustressoren, klimaat en gezondheid. Het RIVM verzorgt de Nederlandse bijdrage aan dit netwerk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties