Het kabinet gaat een Deltaplan opstellen voor het aanpassen aan klimaatveranderingen. Het klimaatbestenidg inrichten van Nederland is een van de kernpunten. Dat staat in de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.
Het plan is van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het veranderende klimaat kan grote (economische) gevolgen hebben, erkent het kabinet. Alle betrokken overheden gaan daarom een gezamenlijk Deltaplan opstellen voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting van Nederland, staat in het Deltaprogramma 2017.
Het Deltaprogramma bevat nu al een Deltaplan waterveiligheid en een Deltaplan Zoetwater. Vanaf volgend jaar moet daar een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie bij komen.
Nood is hoog
Volgens de Unie van Waterschappen is de nood hoog. Voorzitter Hans Oosters: „Wateroverlast is onze grootste zorg voor de komende jaren. Met vrijblijvende maatregelen komen we er niet. Een gezamenlijke aanpak met gemeenten, bedrijven en particulieren is hard nodig. Ook het Rijk moet daaraan ruimhartig bijdragen.”
De hoosbuien die op basis van de meest recente KNMI-scenario’s pas in 2050 werden voorspeld, vallen nu al, zegt de Unie. „Er is de afgelopen tien jaar door de waterschappen al €1,5 miljard geïnvesteerd in maatregelen tegen wateroverlast, maar er zal nu een extra inzet van alle partijen nodig zijn.”
Tuintjes niet dicht tegelen
Inzet van iedereen is nodig bij de uitvoering van de plannen, vindt Oosters. Ook boeren, tuinders én particulieren moeten een handje gaan helpen.
„Boeren kunnen bijvoorbeeld scheidingssloten terug aanbrengen, die tijdelijk overtollig water vasthouden. En burgers kunnen meehelpen door hun tuinen niet helemaal dicht te tegelen, zodat regenwater de grond in kan.”