Klimaatadaptatie is belangrijk, maar we moeten ook aan mitigatie doen, oftewel het tegengaan of verminderen van klimaatverandering. Dat zei NOS-weerman en meteoroloog Peter Kuipers Munneke dinsdag tijdens de Groene Poort in Den Haag.
Munneke hield zijn publiek van hoveniers, groenvoorzieners en tuin- en landschapsontwerpers voor dat het goed is dat wordt gewerkt aan het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte. Maar er moet volgens de weerman ook aandacht zijn voor de basis: waarom verandert het klimaat?
Buienintensiteit
Volgens Munneke is klimaatverandering niet iets dat in de toekomst gaat plaatsvinden, maar een proces waar we al midden in zitten. „We zien nu al dat met name in de zomer de buienintensiteit toeneemt. Daarbij nemen extremen sneller toe bij hogere temperaturen.”
De temperatuur stijgt in Nederland sneller dan gemiddeld, in de afgelopen 100 jaar al 1,7 graden. De hoeveelheid neerslag neemt nog sneller toe, namelijk 15% in de afgelopen eeuw. Regionaal zitten hier wel grote verschillen in. Het aantal extreme buien neemt toe van 5 nu naar 8 per jaar in 2100, het aantal tropische dagen van 4 nu naar 10 tot 20 per jaar aan het einde van deze eeuw.
Opslaan
Het opslaan van CO2 heeft volgens Munneke echt zin. „Iedere gram scheelt. Integreer oplossingen in projecten en plannen om CO2 op te slaan.” Nog beter is het volgens de meteoroloog om te voorkomen dat CO2 in de atmosfeer terecht komt.