Tweedekamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de bestrijding van eikenprocessierups met bacteriepreparaten en nematoden. Aanleiding is het bericht over de nevenschade van deze preventieve bestrijdingsmethoden van De Vlinderstichting dat 29 april op Naturetoday verscheen.
In het bericht stelt de Vlinderstichting dat gemeenten vaak doen alsof de bespuitingen met bacteriepreparaten of aaltjes onschuldig zijn. Dat zijn ze volgens de Vlinderstichting niet: „De bacteriepreparaten kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen en mogelijk ook bij huisdieren. Zowel de bacteriepreparaten als de aaltjes werken niet specifiek op de eikenprocessierups: ze treffen alle rupsen die in de eiken leven. In de maanden april en mei zijn landelijk ruim honderd soorten nachtvlinders in het rupsenstadium aanwezig in eiken. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bacteriepreparaten en aaltjes op deze soorten ontbreekt nagenoeg.” Daarbij komt dat sommige gemeenten alle eiken bespuiten, ook in het buitengebied.
Kamervragen
Naar aanleiding van het bericht stelde Wassenberg de volgende Kamervragen aan minister Schouten van LNV:
- Kent u het bericht ‘Zeker 195 gemeenten spuiten tegen eikenprocessierups’?
2. Deelt u de conclusie van De Vlinderstichting dat de bestrijding van de eikenprocessierups met aaltjes of bacteriepreparaten alle soorten rupsen doodt die op eiken leven, hoewel beide middelen worden aangemerkt als zijnde biologisch?
3. Kunt u bevestigen dat er in de maanden april en mei ruim honderd soorten nachtvlinders in het rupsenstadium op eiken leven en kunt u bevestigen hoeveel van deze soorten wettelijk beschermd zijn?
4. Kunt u bevestigen dat het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan is op plaatsen waar beschermde vlindersoorten voorkomen? Zo ja, welke instantie is verantwoordelijk voor de controle en handhaving daarop en hoe wordt voorkomen dat de Wet natuurbescherming wordt overtreden?
5. Beaamt u dat de term ‘biologische bestrijding’ in het geval van aaltjes en bacteriepreparaten misleidend is, omdat deze vorm van bestrijding onbedoeld alle aanwezige rupsen doodt, daarmee het biologisch evenwicht en de biodiversiteit schaadt en dus niet natuurvriendelijk is?
De vragen zijn nog niet beantwoord.
Foto: Tweedekamer.nl