Op 9 mei organiseert Natuur & Ruimte invasieve exoten samen met Stichting Probos een praktijkdag over chemievrije bestrijding van Aziatische duizendknopen. Tien verschillende bestrijdingsmethoden worden die dag gedemonstreerd.
Van het uittrekken van de wortelstokken met behulp van een hydraulische graafmachine tot het injecteren van de bodem met heet water. Ook wordt de werking van de trommelzeef, freesmachine en robotmaaier getoond. Een schaapherder laat zien hoe effectief schapen duizendknopen bestrijden.
Elektrocutie van stengels
Daarnaast zal gedemonstreerd worden hoe op lastige locaties grond met duizendknopen kan worden verwijderd met een grondzuiger, of met speciaal folie afgedekt. Nieuw in Nederland is de toepassing van electricide. Met een lans met hoge spanning worden de stengels aangetikt waardoor de stroom ervoor zorgt dat de stengels tot onder de grond worden gekookt.
Tijdens de praktijkdag zijn specialisten aanwezig om over hun ervaringen met de verschillende bestrijdingsmethoden te vertellen. Diverse locaties worden bezocht waar het effect van de verschillende methoden zichtbaar is. Ook is er aandacht voor het voorkomen van het verspreiden van plantenresten.
Twee gratis plaatsen
De praktijkdag vindt plaats in Heelsum en sluit aan op de theoriecursus van Natuur & Ruimte invasieve exoten, maar kan ook worden bijgewoond zonder specifieke voorkennis. Op 21 maart vindt de theoriedag plaats in Arnhem, die kost €395. De praktijkdag op 9 mei kost €295. Op beide dagen zijn twee gratis plaatsen gereserveerd voor mensen die zich vrijwillig inzetten voor het behoud van de natuur en het verbeteren van de kwaliteit van de groene ruimte. Meer informatie en aanmelden via www.natuurenruimte.com.
Wanneer houdt deze plantengenocide eens een keer op? En gaan we genieten van de pracht van planten als Japanse Duizendknoop of Berenklauw? We gaan toch ook niet inheemse invasieve planten als bijvoorbeeld Riet of Groot Hoefblad met alle geweld te lijf?