Japanse duizendknoop bevrucht door bruidssluier

Wanneer Japanse duizendknoop in Nederland zaad zet, is dat hoogstwaarschijnlijk door toedoen van de Chinese bruidssluier. Dit blijkt uit onderzoek van stichting Probos en Wageningen University.

Japanse duizendknoop bevrucht door bruidssluier
Fallopia x conollyana (Foto: Henk Groenewoud, NVWA)

In opdracht van de NVWA hebben de twee partijen het zaad onderzocht van diverse Japanse duizendknopen. Tot op heden werd ervan uitgegaan dat in Nederland vooral vrouwelijke planten voorkomen die zich alleen vegetatief via wortelstokken en stengeldelen vermeerderen. Dat in de zomer van 2018 diverse planten toch zaad hadden gezet, deed daarom de wenkbrauwen fronsen.

De onderzoekers hebben na de winter in februari 2019 zaden verzameld en gekeken of deze kiemkrachtig zijn. In de kas ontkiemde 70 tot 90% van de zaden. Vrijwel alle planten overleefden het kiemstadium en bleken zich vervolgens goed te ontwikkelen.

Minder invasief
Het overgrote deel van de kiemplanten (95%) had echter niet het voor Japanse duizendknoop karakteristieke blad, maar smallere wigvormige bladeren. De onderzoekers gaan er daarom vanuit dat deze kiemplanten een kruising zijn tussen Japanse duizendknoop en Chinese bruidssluier. Deze hybride is bekend onder de naam Fallopia x conollyana en is minder vitaal en invasief dan Japanse duizendknoop.

Op de locaties zelf bleek het zaad veel minder kiemkrachtig: op slechts één locatie groeiden twee kiemplanten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties