Is een nieuw bomensortiment echt nodig?

Veel boomkwekers prijzen bepaald bomensortiment aan als klimaatbestendig of als klimaatbomen. Maar is er echt een probleem met het huidige sortiment? Kan nieuw sortiment niet zorgen voor nieuwe problemen? En hoe urgent is dit allemaal? In Tuin en Landschap 1 van 2020 staan drie artikelen die raken aan dit onderwerp.

Benchmark Gemeentelijk Groen

Door klimaatverandering schuift de potentieel natuurlijke vegetatie (pnv) op naar het noorden. Bomen die nu alleen ten zuiden van ons voorkomen, kunnen dus tot onze natuur gaan horen. Dat heeft volgens universitair docent bosecologie en bosbeheer Jan den Ouden aan WUR gevolgen voor ons sortiment. Groendiensten moeten in Zuid-Europa op zoek gaan naar soorten die beter tegen hogere temperaturen en droogte kunnen.

Dit vertelde Den Ouden op een klantendag van de Benchmark Gemeentelijk Groen in Wageningen. Hij ging daarbij in op de te verwachten omstandigheden, mogelijk bruikbaar sortiment en wijze van aanplanten. Klik hier voor het artikel (inlog).

Zin en onzin van klimaatbomen

Boomwetenschapper Jitze Kopinga gaat in zijn artikel in op de urgentie van het omvormen van het stedelijk bomensortiment. Daarbij spelen factoren als de ’omloopsnelheid’ van stadsbomen en het aanpassingsvermogen van bomen aan een rol. Ook gaat Kopinga in op de risico’s van het grootschalig aanplanten van nieuw sortiment en het risico op ziekten en plagen daarvan. Klik hier voor Kopinga’s artikel (inlog).

Rassenlijst Bomen

De tiende editie van de Rassenlijst Bomen is uit. Hierin staat informatie over geschikte herkomsten en rassen van 85 boom- en struiksoorten. Van 64 hiervan zijn er autochtone herkomsten opgenomen in de lijst. Veelal komen deze uit de genenbank in Roggebotzand. Door een grote genetische diversiteit is er veel kans dat er variëteiten tussen zitten die goed gedijen in ons toekomstige klimaat.

Daarnaast worden herkomsten uit Nederland getest in zuidelijker landen en andersom. Een climate matching tool helpt wetenschappers herkomsten te kiezen uit klimaatzones met het verwachte toekomstige klimaat van Nederland. Klik hier voor het artikel over de herziene Rassenlijst Bomen (inlog).

 

Foto: KiwiNeko14

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
aad den boer
aad den boer
4 jaren geleden

geachte mijnheer Bennink,
de heer Jitze Kopinga heeft mij veel geleerd omtrent de CO2-fixatie van bomen, en nu hij gepensioneerd is bij WUR zou ik nog eens met hem willen overleggen over zijn rapport van 2014 over Landgoed Schoonenburgh,
kunt u mij helpen contact te krijgen?