In 2017 36 nieuwe plantensoorten in Nederland gevonden

    In 2017 zijn er 36 nieuwe plantensoorten, ondersoorten of variëteiten waargenomen in Nederland. Enkele van deze ondersoorten zijn al langer in Nederland aanwezig, maar nooit apart benoemt.

    De meeste nieuwe soorten zijn waargenomen in de provincie Limburg (13 soorten), gevolgd door Gelderland (12 soorten), Noord-Brabant (10 soorten), Noord-Holland (8 soorten) en Zeeland (5 soorten). Het aantal nieuwelingen in de overige provincies ligt tussen de 0 en de 2 soorten. Stipa tenuissima is een nieuwe soort die in de meeste provincies is aangetroffen. Deze soort is inmiddels bekend uit 8 provincies.

    Van de nieuwe soorten zijn er 9 oorspronkelijk inheems in Noord- en Zuid-Amerika: Acer pensylvanicum, Erigeron floribundus, Amsinckia menziesii var. intermedia, Eleocharis obtusa, Hypericum kalmianum, Juncus acuminatus, Bidens pilosa, Stipa tenuissima en Aquilegia chrysantha. Drie soorten hebben hun oorspronkelijke verspreiding in Azie: Oenanthe javanica, Weigela florida en Clematis montana.

    Veel van de overige soorten (17 soorten) zijn oorspronkelijk inheems in zuidelijk Europa en/of aangrenzend Azie en Noord-Afrika. Opmerkelijk veel nieuwkomers hebben een Mediterraan-Atlantische verspreiding.

    Verspreiding

    Van minstens 12 soorten kan worden gesteld dat het vanuit tuinen verwilderde sierplanten zijn. Vooralsnog betreft het hier vooral spontane vestigingen in het stedelijk gebied, zoals in boomspiegels, tussen het plaveisel of op begraafplaatsen. Van de volgende sierplanten is verwildering geconstateerd: Acer pensylvanicum, Weigela florida, Carex buchananii, Cytisus multiflorus, Hypericum kalmianum, Melica ciliata, Stipa tenuissima, Aquilegia chrysantha, Clematis montana, Rubus horrefactus, Ruscus aculeatus en Ulmus x hollandica ‘Belgica’.

    Diverse van de soorten Juncus zijn langs de Maas aangetroffen en zijn mogelijk via deze rivier aangevoerd en verspreid.

    Invasieve exoten

    In de waarnemingen is ook gekeken in hoeverre de soorten van de Unielijst Invasieve exoten voorkomen. Daaruit bleek dat grote waternavel in 2017 beduidend minder is gevonden. Van algemene soorten als reuzenbalsemien en reuzenberenklauw worden jaarlijks meer waarnemingen gedaan. Ook watercrassula en de hemelboom nemen toe in verspreiding.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties