Eind juli wordt de pilotfase certificering Flora- en Faunacontroleur afgerond en krijgt deze en bijbehorende cursus zijn definitieve programma. De Flora- en Faunacontroleur voert de visuele controles op vaste rust- en verblijfplaatsen van fauna en groeiplaatsen van flora op soortgroepniveau uit.
De Flora- en Faunawet vereist zorgvuldig handelen als het gaat om ingrepen in de natuurlijke leefomgeving van dier, insect en plant. Daarvoor is het nodig om juiste informatie te krijgen over de vaste verblijfplaatsen van de flora en fauna binnen gemeenten. In de goedgekeurde ‘gedragscode bestendig beheer groen’ van Stadswerk en VHG zijn deskundigheidsniveaus aangegeven met betrekking tot het verkrijgen van die flora- en faunagegevens. IPC Groene Ruimte heeft die vertaald naar een landelijke certificering. De praktijksituatie is daarin uitgangspunt als ook de samenhang met andere disciplines zoals boomveiligheidscontroles.
Eind juni is de pilotfase van deze certificering ingegaan. Met de input van 42 deelnemers, die onder meer werkzaam zijn bij gemeenten, waterschappen, groene en civiele bedrijven en adviesbureaus, is de fase nu succesvol afgerond. Op 27 augustus en 16 september start de nieuwe cursus die 3,5 dag duurt en wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen.
Behalve de certificering van Flora- en faunacontroleur bereidt IPC Groene Ruimte ook de certificering Flora- en Fauna-inspecteur voor. Deze volgt in het najaar.