Het reguliere hooikoortsseizoen is zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in bloei en kan lokaal hooikoortsklachten veroorzaken. Dat meldt De Natuurkalender op Naturetoday.
De afgelopen weken veroorzaakte vooral bijvoet hooikoortsklachten, maar de pollenconcentratie is inmiddels sterk afgenomen. Door de extreme warmte eind juli kwamen de planten snel tot ontwikkeling. De bloei piekte daardoor vroeg met als voordeel dat de planten eerder uitgebloeid zijn. Momenteel bloeit ook nog een enkele grassoort, waardoor nog kans is op lokale hooikoortsklachten. Het aantal graspollen in de lucht is echter al dusdanig laag dat relatief weinig mensen meer klachten ondervinden.
Alsemambrosia
Een hooikoortsplant die deze dagen pas in bloei komt is alsemambrosia. Een plant op een goede standplaats is in staat om tot 1,6 miljard pollen te produceren. Dit pollen is zeer sterk allergeen. Zelfs bij een concentratie van enkele pollen per kubieke meter lucht kan een persoon die gevoelig is voor ambrosia al klachten ontwikkelen.
De groeisnelheid van alsemambrosia is het hoogst als de daglengte korter is dan 14 uur. Dat is vanaf nu. Daarbij komt dat de groeisnelheid het hoogst is bij een temperatuur van 31,7 graden Celsius. Tot en met woensdag loopt de temperatuur in het zuidoosten dagelijks op naar circa 32 graden. Het zeer warme en zonnige weer van deze dagen zal de bloei van de ambrosia dus bevorderen.
Vorig jaar werden bijna zeventig procent meer waarnemingen gedaan van Alsemambrosia in het openbaar dan in voorgaande jaren. Ambrosia wordt ook veel aangetroffen in tuinen. Vooral op plaatsen waar vogels gevoerd zijn met vogelzaad. Vogelvoer is soms vervuild met ambrosiazaad. Ook in bermen, op bouwterreinen en op akkers kan alsemambrosia voorkomen.
Meehelpen
Om deze hooikoortsplant onder controle te houden en hooikoortsklachten in het najaar te verminderen, is actie nodig. Help mee door:
- waarnemingen direct te melden via digitale platformen zoals de speciale smartphone-app: snApp de exoot, via de NOVA-app of via Waarneming.nl (hulp nodig bij de herkenning? Bekijk de video en folder);
- planten te (laten) verwijderen op gemeentegrond (pdf: 751 KB);
- planten te verwijderen uit tuinen (pdf: 700 KB).
Zie Ambrosiavrij.nu voor meer informatie.