Historisch groen ondervindt fikse schade van droogte

    De droogte van de afgelopen periode leidt tot schade aan groen erfgoed zoals historische tuinen en parken bij kastelen, op buitenplaatsen en landgoederen. De schade is niet alleen tijdelijk, maar ook blijvend: jonge bomen en gezichtsbepalende onderdelen zoals buxushagen en rododendrons verdorren en sterven af.

    Dit meldt de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL), die onder haar 150 aangesloten leden de effecten van de droogte onderzocht.

    Droogt berokkent schade aan groen erfgoed
    Door de droogte is deze slingervijver op landgoed Landfort in Megchelen drooggevallen. (Foto: sKBL)

    80% respondenten heeft schade
    Ongeveer eenderde van deze leden reageerde op een oproep van de sKBL om een enquête in te vullen naar de invloed van de droogte. Maar liefst 80% van de respondenten blijkt schade te hebben in bos, park of tuin. Gazons verdorren en eenjarigen en kuipplanten hebben veelal het loodje gelegd. Ook zijn veel kasteelgrachten en vijvers door het watergebrek drooggevallen. Zeer vaak werd genoemd dat jonge boomaanplant het niet gered heeft en tuin, park en bos in algehele zin zijn verdroogd.

    Bewateren ondoenlijk
    Dit ondanks het feit dat alle respondenten aangeven dat zij extra maatregelen genomen hebben om de schade te beperken. Hoewel dit soms in de praktijk lastig was, omdat op meerdere groene erfgoedlocaties tuinvrijwilligers door vakantie afwezig waren. Hierdoor was het besproeien of bewateren van de vaak grote oppervlaktes haast ondoenlijk.

    Veel kosten gemaakt
    sKBL-leden moesten in veel gevallen kosten maken voor het slaan van (nieuwe) grondwaterpompen, of om grote hoeveelheden slangen en sproei-installaties aan te schaffen. Per locatie variëren de kosten van ’redelijk’ tot vele tienduizenden euro’s. De droogte heeft in ieder geval niet geleid tot minder bezoekers op publiekstoegankelijke kastelen en landgoederen.

    Toekomst
    De echte schade en de kosten voor noodzakelijk herstel zullen volgens de sKBL pas na enkele jaren goed zijn te overzien. De stichting die zich voor het groen erfgoed beijvert, stelt zichzelf dan ook de belangrijke vraag hoe deze eeuwenoude tuinen en parken zich kunnen voorbereiden op klimaatverandering en extreem weer in de toekomst.

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    m. lensink
    m. lensink
    6 jaren geleden

    Rhododendrons kan je ook afknippen boven de knoppen op het hout, zij lopen dan weer uit.
    zorg dat de bodem altijd bedekt is met turf of verteerde blad compost.
    schoffel niet onder Rhod’s, deze wortelen ondiep
    met deze maatregel kunnen zij beter tegen droogte.
    stop met de kale grond methode, die slecht is voor veel bomen en heesters
    m.lensink