’Het schoolgebouw zelf is natuur’

Basisschool De Verwondering in Almere is gemaakt van hout, stro en vlas en ’ingepakt’ met klimplanten. Hierdoor zal het gebouw door de seizoenen en jaren heen steeds veranderen. „De school is natuur.’’

Op het plein voor de bovenbouw fungeert de houten verhoging als tribune: hier kunnen de docenten buiten lesgeven. (Foto: Ruben Visser)

De school is ontworpen door ORGA Architect op basis van biofilische principes en technieken. Biofilische architectuur brengt de natuur weer dichtbij, waardoor mensen beter gedijen. Of in het geval van de Verwondering: „de leerlingen zijn rustiger en kunnen zich beter concentreren en onder de docenten is minder ziekteverzuim’’, aldus architect Guus Degen van ORGA.

Hergroeibare materialen

Hout, vlas en stro zijn de belangrijkste materialen waaruit de school bestaat. Deze materialen zijn herbruikbaar: tegen de tijd dat de school is afgeschreven zijn zij ’hergroeid’. Daarnaast is de school ingepakt met verschillende klimplanten, uitgekozen door Peter de Boer van GoedGeplant. Onder meer Parthenocissus tricuspidata, Hedera helix en Campsis radicans zijn aangeplant.

Het regenwater dat op het dak valt wordt via molgoten naar de lagergelegen waterbekkens en wadi’s op het schoolplein geleid. De school zal er onder invloed van zon en regen anders uitzien. Ook zal het gebouw door de seizoenen en jaren heen veranderen. „Het gebouw is nooit af, de school zelf is natuur’’, zegt Degen.

Genomineerd voor European Green Cities

De basisschool was vorig jaar de Nederlandse inzending voor de European Green Cities award. Uit de dertien inzendingen kwam Frankrijk als winnaar uit de bus met een openbaar park in Nantes, aangelegd op een voormalige mijngroeve. In Tuin en Landschap 2 is een uitgebreid artikel over de Nederlandse basisschool verschenen, daarin lees je onder meer over de 21 bomen die op het plein zijn aangeplant. Ook staat het artikel op het PlatformGroen (met inlog).

Een brug verbindt De Verwondering met de basisschool aan de overkant van de bestaande waterloop. (Foto: Ruben Visser)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties