Halfverharding voor boomspiegels onderzocht

Steeds vaker wordt rondom bomen in boomspiegels in stedelijke omgeving halfverharding toegepast. Maar wat betekent dat voor de ondergrondse groeiplaatscondities? Een langdurige proef moet uitwijzen wat het effect van deze materialen is op bijvoorbeeld de water en luchttoevoer voor bomen.

De gemeente Groningen nam het initiatief voor dit onafhankelijke onderzoek naar de invloed van halfverharding op de groeiomstandigheden van bomen. Heldergroen advies zette daarom in opdracht van de gemeente Groningen een meerjarig onafhankelijk onderzoek op.

Halfverharding
In de proef liggen veertien soorten halfverharding in gelijke omstandigheden naast elkaar.

Veertien soorten halfverharding

Voor het onderzoek zijn de meeste leveranciers van halfverhardingen in Nederland aangeschreven. Elf leveranciers doen mee. Zij leveren in totaal veertien verschillende soorten halfverharding. De verschillende soorten materiaal liggen in gelijkwaardige proefvakken.

De onderzoekers controleren de water- en luchtdoorlatendheid voor een langere periode (minimaal 2 jaar) door het uitlezen van sensoren. Kiwa KOAC is hierbij als testinstituut betrokken. De onderzoekers verwachten dat veel andere gemeenten in het land ook behoefte hebben aan deze (onafhankelijke) informatie. Daarom is de bedoeling is om de uitkomsten aan het eind (en indien mogelijk tussendoor) openbaar te maken. Dat zal onder meer gebeuren via de website van Tuin en Landschap.

Foto: Carlo Kok, Heldergroen advies

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth Scholt
Elisabeth Scholt
4 maanden geleden

Zijn de uitkomsten van dit onderzoek al openbaar en waar kan ik dat vinden?