Haagplantensortiment is meer dan beuk, Taxus en Buxus

Al decennia lang draait het bij hagen voor een groot deel om (haag)beuk, Buxus en Taxus. De monoculturen die zo zijn ontstaan, zetten de opkweek ervan behoorlijk onder druk, met de problemen bij Buxus als beste voorbeeld. Tijd voor een ander haagplantensortiment vindt kweker Quercus Hanekamp van Boomkwekerij Piet Hanekamp in Scheerwolde. Rondlopend op zijn kwekerij komen allerlei verrassende alternatieven voorbij.

In een tuin zijn hagen onmisbaar, daar Hanekamp van overtuigd. Een haag zorgt immers voor privacy en lage hagen kunnen een tuinontwerp versterken. Wat we de laatste decennia aan variatie bij haagplanten zien, vindt hij wel schraal. Tijd voor verandering dus. Op zijn kwekerij zijn verrassend veel, minder voor de hand liggende alternatieven te zien voor de bekende haagplanten zoals we die al zo lang in tuinen zien: haagbeuk, beuk, Buxus en Taxus.

Waarom die opkweek van minder bekende haagplanten? „Vanuit onszelf ontstaan. We verhandelden al heel lang steeds maar weer diezelfde haagplanten, totdat Buxus problemen kreeg met schimmels en buxusmot, Taxus steeds vaker door de taxuskever werd belaagd en beuk toenemende problemen kreeg met de larven van de meikever.”

Voor een groot deel komt dit volgens hem door monoculturen. Steeds grotere kwekerijen hebben zich toegelegd op de kweek van een en dezelfde plant. „Daarnaast groeit inmiddels ook in tuinen teveel van hetzelfde.” Geregeld ook zag hij verkeerde toepassingen, bijvoorbeeld beuk op te natte grond.

Horizontale vertakking

Inspiratie voor haagplantensortiment deed Hanekamp op zijn eigen kwekerij op. „Bij het opkweken merk je vanzelf welke planten makkelijk snoei verdragen en welke niet. Een walnoot bijvoorbeeld is lastig te snoeien, dus vergeet die maar als haagplant, net als veel andere steenvruchten.” Belangrijk vindt hij ook de takstand; de takken moeten liefst wat horizontaal groeien om een gesloten haag te krijgen.

Geïnteresseerd in tuinen heeft Hanekamp een eigen kijk op hagen ontwikkeld. Een haag mag verschillende vormen hebben. „Niet per definitie strak. En een haag mag ook uit een bloeiende plant bestaan of zelfs uit een mix aan planten. Variëren mag, er is veel mogelijk.”

Artikel

Klik hier voor het hele artikel in T+L 22 (met inlog) en lees over de vele verrassende  voorbeelden die Quercus Hanekamp geeft van soorten die goed als haagplant gebruikt kunnen worden.

 

Foto’s Emiel van den Berg

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M.lensink
M.lensink
4 jaren geleden

Diversiteit van hagen is belangrijk.
Heb zelf vorigjaar een rosa nitida haag geplant en lavendel haag.
Minder strak en toch mooi