Grote vraag en hoge prijzen richting Moederdag

    De exportvraag naar bloemen en planten trekt in aanloop naar Moederdag onverminderd aan. Dit heeft hoge productprijzen tot gevolg. „De versoepelingen van de coronaregels geven een extra impuls aan de Moederdagverkoop van bloemen en planten”, aldus directeur Matthijs Mesken van VGB. De cijfers over april beloven opnieuw positief uit te pakken en ook april 2019 te overstijgen, meldt Floridata.

    Moederdag valt in de meeste afzetlanden in mei en dat is goed te merken aan de handel. Engelse Moederdag viel dit jaar op 14 maart. „De laatste 10 weken verkochten wij heel veel meer dan andere jaren. Of dit precies Moederdag gerelateerd is, is moeilijk te zeggen”, vertelt Fred Beekenkamp, teamleider inkoop bij Javadoplant. „De beschikbaarheid van planten is een probleem vanwege de enorme marktvraag”.

    ‘VS komen tot bloei’

    Op zondag 2 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. „De handel van bloemen en planten naar Zuid-Europese landen is vorig jaar door de coronacrisis het meest weggevallen. Deze landen herstellen nu heel goed”, vertelt commercieel directeur Cees Bakker van Hilverda de Boer. „Ook de verkoop naar verre vliegbestemmingen verloopt goed, ondanks dat we te maken hebben met hoge luchtvrachtkosten. Vooral de Verenigde Staten komen weer tot bloei als gevolg van het vaccinatieprogramma.”

    Foto’s Shutterstock

    Komend weekend is er Moederdag in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika. Op woensdag 26 mei volgt nog de Poolse Moederdag. De Franse en Zweedse Moederdag vallen op de laatste zondag van mei.

    „Door de hoge prijsvorming als gevolg van de grote vraag naar bloemen en planten, verwachten we dat de exportwaarde dit jaar de recordwaarde van 2019 ruimschoots overstijgt”, stelt Matthijs Mesken. „De inkoop is echter veel duurder dit jaar en handelaren hebben te maken met hoge kosten voor onder andere transport en door brexit”, geeft Mesken ter nuancering aan.

    „Al zullen we dit jaar over de maanden juni en juli een kleine dip terugzien, vanwege het herstel over dezelfde maanden vorig jaar”, verwacht Wesley van den Berg, manager van Floridata over het verloop. „Bloemen en planten worden duur betaald, waardoor uiteindelijk de exportwaarde alsnog richting de €7 miljard kan stuwen”, verwachten VGB en Floridata. Nederlandse exporteurs boekten vorige maand een kwartaal exportrecord. De cijfers over april beloven opnieuw positief uit te pakken en ook april 2019 te overstijgen, meldt Floridata.

    Chrysant en gerbera duur

    Royal FloraHolland meldt dat de moederdagomzet op een hoog niveau zit. In de twee weken voorafgaand aan Moederdag zijn op de veiling zowel de prijzen als aantallen stuks hoger dan vorig jaar. Het aantal stuks is met 5% gestegen en de prijzen lagen gemiddeld 18% hoger dan vorig jaar. 2020 werd weliswaar getekend door corona maar in de aanloop naar Moederdag was er al weer sprake van herstel. De omzet ligt ten opzichte van de Moederdagperiode van vorig jaar 26% hoger.

    De prijzen van snijbloemen op de marktplaats van Royal FloraHolland lagen in de twee weken voor Moederdag zelfs 27% hoger dan in 2020. Chrysant en gerbera laten bij de snijbloemen ten opzichte van vorig jaar aanmerkelijk hogere prijzen zien bij vergelijkbare aantallen stuks.

    Bij de kamerplanten springen phalaenopsis en anthurium er qua prijsvorming bovenuit. Bij de tuinplanten springen mandevilla en hortensia in het oog. De aantallen liggen wat lager dan vorig jaar, de prijzen hoger. Het weer van de afgelopen weken speelt hierbij een rol.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties