Weet u welke stad de groenste van Europa is? Ik durf te wedden dat maar weinig lezers het goede antwoord weten. Het is Madrid.
Wie zelf wel eens in Madrid is geweest, zal zich achter de oren krabben. In het centrum van de Spaanse hoofdstad zijn namelijk weinig bomen te bekennen. Maar wie wat verder rondkijkt, verbaast zich over het vele groen dat de stad rijk is.
Even wat feiten op een rij:
-Het bekendste park van Madrid is Retiro met een afmeting van 130 ha. Ter vergelijking, het Vondelpark in Amsterdam beschikt over 47 ha, ongeveer een derde.
-Het aantal groene zones in Madrid is groter dan het Europese gemiddelde en nam sinds 1997 met 16% toe. Ruim 8% van de stad is groen te noemen, zodat elke bewoner over 16 m2 groen beschikt. De aanbevolen hoeveelheid groen volgens de Wereld Gezondheids Organisatie bedraagt 10 m2.
-Met een totaal van 298.000 bomen telt Madrid de meest bomen van alle Europese steden. Wereldwijd wordt de stad alleen voorbijgestreefd door Tokio.
-Madrid beschikt sinds 2011 over het grootste binnenstedelijke park ter wereld in de vorm van Madrid Rio. Dit park, dat is ontworpen door het Rotterdamse landschapsarchitectenbureau West 8, kent een lengte van ruim 10 kilometer en strekt zich uit langs de rivier Manzanares.
-Het Madrileense hotel Santo Domingo Mercure heeft volgens het Guinness Book of World Records de grootste verticale tuin ter wereld. De geveltuin van het hotel meet 844 m2. De hoteltuin is geheel ecologisch. Van de kamers wordt het afvalwater opgevangen, verwerkt en gebruikt om de tuin te irrigeren.
Deze zomer was ik een aantal weken in Madrid en heb er diverse parken bezocht. Wat opvalt is hoe intensief de parken worden gebruikt door de bewoners. ’s Ochtends vroeg zie je er joggers en mensen die hun hond uitlaten, ’s avonds wanneer de hitte wat minder is, komen er veel families met kinderen, fietsers, skaters en wandelaars.
In een stad als Madrid realiseer je je ten volle de toegevoegde waarde van groen voor bewoners, met name om verkoeling te zoeken tegen de hitte, om te bewegen en te recreëren. Waar we in Nederland soms nog wat meewarig aankijken tegen discussies over Urban Heat Island (‘die paar warme dagen per jaar’) en hittestress, is in zuidelijke landen met zomerse temperaturen van 35 tot 40 graden een groene omgeving bittere noodzaak. Dat hebben ze in Madrid goed begrepen.
Deze column is eerder in 2013 op deze site gepubliceerd