Groene voornemens

Naast mijn persoonlijke voornemens – minder wijn drinken, minder snoepen en twee keer per week naar de sportschool om de rug te trainen – is er nóg een voornemen. De opdrachtgever zoveel mogelijk aanzetten tot meer en goed gekozen groen in de tuin en de tuin zo natuurlijk mogelijk inrichten. Een kleine bijdrage aan een beter klimaat.

Wij als hoveniers en tuin-, en landschapsarchitecten kunnen daar een rol in spelen. Wanneer mij wordt gevraagd een tuin te ontwerpen of een nieuw plantenplan te maken, denk ik natuurlijk allereerst aan de basisfactoren als grondsoort, zon, schaduw, wind, kroonvorm, groot of klein van stuk et cetera.

Maar het is een kleine moeite mijn boeken of internet te raadplegen, om te kijken of er een boom, heester, plant of bol bij zit die iets extra’s toe voegt. Bijvoorbeeld voedzaam voor insect of vogel, nestelplek, waardplant of fijnstoffilter.

Tijdens het onderhoud probeer ik zo natuurlijk mogelijk te werken. Sommige opdrachtgevers vinden het prettig wanneer het snoeiafval een functie krijgt in de tuin. De composthoop of de takkenril zijn daar een goed voorbeeld van.

De takkenril voldoet als haag of afscheiding en indien deze mooi strak gebouwd is, hoeft het er helemaal niet zo rommelig uit te zien. Bovendien maakt dat voor de egel of de vogel niet veel uit, strak of rommelig.

Blij werd ik toen ik las dat er een onderzoek gaande is naar het aanplanten van honderdduizend hectare bos langs de snelwegen en rondom tankstations! Dit om klimaatdoelen te behalen waardoor andere maatregelen niet nodig zijn. Dat zet natuurlijk echt zoden aan de dijk. Daar kan ik in mijn eentje met mijn ‘natuurlijk tuin beheer’ niet tegenop. Maar toch, alle kleine beetjes helpen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties