‘Groene Stad-boodschap dringt nog niet door bij kleine gemeenten’

    De boodschap van De Groene Stad is bij veel middelgrote en kleinere gemeenten nog niet echt doorgedrongen. Dat zegt Henk Raaijmakers, bestuurslid van Stichting De Groene Stad en voorzitter van LTO-Vakgroep Bomen en Vaste planten. Volgens Raaijmakers is er een voorhoede van grote gemeenten, stadsplanologen en architecten die ‘om’ zijn, maar is er nog veel werk te doen.

    Raaijmakers ziet twee sporen bij het vergroenen van steden. Enerzijds de nieuwe wijken waarbij groen een integraal onderdeel van de planvorming hoort te zijn. „Daar ligt een verantwoordelijkheid voor stadsontwerpers en de lokale politiek.” Moeilijker is volgens Raaijmakers het vergroenen van bestaande steden. „Dat vergt creatieve, innovatie oplossingen. Je moet groen aanbrengen op plaatsen waar het nooit heeft gestaan. Denk aan binnentuinen, groene daken, maar ook aan groen binnen in de gebouwen.”

    Voor- en nadelen accepteren

    Raaijmakers vindt dat burgers niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen van groen moeten accepteren. „Meer groen geeft meer schaduw, dempt temperatuurstijgingen, vangt fijnstof af, zuivert de lucht, verfraait enzovoorts. Die voordelen zijn, op het esthetische na, vaak onzichtbaar. Wel voelbaar trouwens. Maar er zijn ook een paar nadelen. Bomen verliezen bladeren, in de zomer heb je mogelijk meer insecten en ze hebben ruimte nodig. In onze visie moeten burgers álle facetten van groen accepteren.”

    Woningbouwcorporaties

    Momenteel ligt de focus vooral op openbaar groen en groen rond zorginstellingen, scholen en bedrijven. Voor de toekomst ziet Raaijmakers een groter accent richting woningbouwcorporaties en particuliere huizenbezitters. „Samen bezitten ze een groot oppervlak aan grond. Bewoners kunnen eisen stellen aan de gemeente als het om de kwaliteit van de woonomgeving gaat. Druk van onderaf dus.”

    Daarnaast gelooft Raaijmakers in gezamenlijke initiatieven van bewoners. „Dat kunnen buurtinitiatieven zijn zoals stadstuinbouw of het onderhouden van delen openbaar groen. Het samen bezig zijn met groente en fruit ‘uit eigen tuin’ verbindt mensen.”

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties