Steeds vaker kiezen grote, maar ook kleine opdrachtgevers voor een groene gevel. Maar welk systeem kun je ze het beste aanbevelen? Met de groeiende populariteit van gevelgroen is namelijk ook het aantal beschikbare groene gevelsystemen flink gegroeid.
En er valt wat te kiezen. Twintig jaar innovatie heeft nog niet geleid tot een eenheidsworst van systemen. Sommige systemen staan op zichzelf, andere hangen aan de gevel. Sommige systemen zijn flexibel en kunnen elke gewenste vorm aannemen, andere bestaan uit harde kunststof eenheden en zijn minder makkelijk om onregelmatigheden in een gevel te plooien.
Groeimedium
Ook in de manier waarop de planten groeien zijn grote verschillen. In systemen van textiel moeten de planten het over het algemeen puur hebben van de voedingsstoffen die ze met het water meekrijgen. Andere leveranciers daarentegen zweren bij een flinke hoeveelheid substraat, zodat planten het ook bij mankementen in de irrigatie een tijdje vol kunnen houden.
De meeste systemen bouw je eerst op. Vervolgens gaan de planten erin. Er zijn echter ook systemen die kant en klaar beplant worden geleverd. Dan is er nog een verschil in uiterlijk. Zeker als de plantenwand nog niet volgroeid is, zie je een verschil in een systeem met betonblokken, bakken of textiel.
Irrigatie
Wat betreft irrigatie zijn de verschillen een stuk kleiner. De meeste leveranciers werken samen met een irrigatiespecialist, zoals Mastop. Veel systemen kunnen daardoor met allerlei varianten in beregening worden uitgerust. Dit varieert van handmatig watergeven tot automatische online sensorgestuurde bevloeiing. Daarbij kun je bemesting naar behoefte toevoegen.
Lees het hele artikel in de special Groene gevels in Tuin en Landschap 18 of in ons digitale magazine (met inlog).
Hallo,ik ben Pauline de Smitt.Zag uw wand in Eigen huis en interieur.Ook al bij Claudia Strater gezien.Prachtig!Mijn muur is ongeveer 210 bij 240.In welke prijsklassse moet ik denken?