Groenbedrijven maken vooral gebruik van uitstel van belastingen. Dat blijkt uit een enquête van de VHG. Van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) maakt 6% van de groenbedrijven gebruik, en slechts 2% doet een beroep op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO).
De deelnemende bedrijven, 330 in totaal, voelen de negatieve effecten van de coronamaatregelen. Vooral bij interieurbeplanters en hoveniers is dat het geval. Zorgen zijn er over het najaar. Als het aantal nieuwe aanvragen verder daalt, zal dat komend najaar en volgend jaar leiden tot minder werk, dus minder omzet en werkgelegenheid. De groenbedrijven hopen daarom dat de steunmaatregelen ook dit najaar beschikbaar zijn.
Bedrijfsprocessen aangepast
De meeste bedrijven hebben hun bedrijfsprocessen inmiddels aangepast aan de RIVM-richtlijnen of scherpen deze nog verder aan op basis van het landelijke protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’, waaraan ook VHG zich heeft verbonden.
Op basis van dit protocol heeft VHG een handreiking gemaakt voor bedrijven in de groenbranche. Bijna 90% van de deelnemende bedrijven maakt daar gebruik van. Ruim 60% gebruikt ook de overige informatie en hulpmiddelen die de branchevereniging biedt.
Personeel
Meer dan een kwart van de deelnemende bedrijven heeft te maken met medewerkers die tijdelijk niet meer of minder beschikbaar zijn om werkzaamheden te verrichten (ziek, kinderopvang, door RIVM-richtlijnen thuisblijven).