Groen licht voor bladvlo tegen Japanse duizendknoop

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een ontheffing toegekend voor het uitzetten van de bladvlo Aphalara itadori tegen Japanse duizendknoop. Dit betekent dat op een aantal locaties in Nederland het insect mag worden uitgezet.

Volgens CABI, een Britse organisatie gespecialiseerd in biologische bestrijding, is deze bladvlo als bestrijder het meest kansrijk tegen Japanse duizendknoop én veilig voor de inheemse biodiversiteit.

Bladvlo Japanse duizendknoop
Bladvlooien op Japanse duizendknoop. (Foto: Suzanne Lommen)

Veldexperiment
Het is echter nog onduidelijk hoeveel schade de bladvlo kan toebrengen in het Nederlandse klimaat. Daarom wordt een veldexperiment voorbereid. Met het groene licht van de RVO kan het experiment daadwerkelijk doorgang vinden. Hieruit moet blijken of de bladvlo ook buiten het lab kan blijven leven en schade toebrengen aan de Japanse duizendknoop.

Eind mei is de populatie bladvlooien die eerst nog in quarantaine in Engeland stond, al verhuisd naar de speciale kweekfaciliteiten binnenshuis van Koppert, de Nederlandse specialist in biologische bestrijding. Bij Koppert zal de kweek nu eerst worden opgeschaald om voldoende individuen te verkrijgen.

Duizenden bladvlooien
In de komende maanden worden dan op een aantal locaties met Aziatische duizendknoop duizenden exemplaren van de bladvlo losgelaten. Vervolgens wordt gemonitord in hoeverre ze onder Nederlandse weersomstandigheden overleven en zich voort kunnen planten. Daarna wordt onderzocht of ze in het veld ook de winter kunnen overleven.

Dit #uitde1000knoop-onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van CABI, Universiteit Leiden, Koppert en Probos in samenwerking met financierende partijen. De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) coördineert het traject in opdracht van probleemhouders.

Bladvlo Japanse duizendknoop
Aphalara itadori. (Foto: CABI)
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties