’Een magisch medicijn’, zo betitelden Marinette Mul en Roelf Bollen het groen op de Dag van de Openbare Ruimte. Zij gaven een lezing hoe de stad gezonder en tegelijkertijd klimaatadaptiever ingericht kan worden. Het groen speelt daarin een niet te onderschatten rol.
Mul en Bollen zijn beiden werkzaam bij LievenseCSO, een ingenieursbureau op het gebied van stad en omgeving. De eerste als adviseur gezonde leefomgeving en de tweede als stedenbouwkundige. Hun lezing trok meer dan honderd bezoekers en stond daarmee in de top drie van best bezochte lezingen op de Dag van de Openbare Ruimte.
Veel groene stands
De twee presenteerden de toets en toolbox gezonde en klimaatadaptieve leefomgeving van LievensCSO. Gezond en klimaatadaptief gaan volgens hen hand in hand. Om een omgeving daadwerkelijk gezond en klimaatadaptief te maken speelt groen een belangrijke rol. Volgens de twee zag je dat ook goed aan de tweedaagse beurs in Utrecht waar opvallend veel groene stands te vinden waren.
De toets en toolbox van LievensCSO analyseert de milieukundige, stedenbouwkundige en gezondheidsaspecten van de omgeving en bepaalt op welke van de drie thema’s – basiskwaliteit, ontmoeten en bewegen – de omgeving kan worden verbeterd. Zo kan de basiskwaliteit van groen in orde zijn – mensen kijken uit op plantsoenen – maar voor het thema bewegen is dat niet genoeg. „Je gaat niet voetballen in de groenstrook’’, aldus Mul.
30% meer groen door autovrij maken
Bollen illustreerde de werking ervan aan de hand van de pilot Merwedekanaalzone Utrecht. Die bevindt zich in de buurt van het Centraal Station en de Jaarbeurs. In deze zone waar maar liefst 4050 woningen komen, is het in hun masterplan gelukt om 30% van de ruimte voor groen te reserveren. Dit komt vooral omdat zij de wijk autovrij maken. Volgens Bollen is de tijd daar rijp voor, omdat met name de jongere generatie niet meer zo gehecht is aan de auto als de oudere. Voor de gemeente Utrecht ging het plan echter te ver. Zij heeft ervoor gekozen om de zone autoluw te maken.