Golvende Buxus-hagen brengen dynamiek in pijpenla

In een lange, smalle tuin (60 bij 7m) in het Belgische Kontich zorgen Buxus-golven voor dynamiek. „Er zijn weinig planten die zich zo goed laten knippen, we moeten hem dan ook niet verloren laten gaan aan de buxusmot.’’

Jeroen Verheyen - Vlaamse Tuinaannemer 2019/2020
Foto: Annick Vernimmen

Aan het woord is Jeroen Verheyen, die met zijn bedrijf Duoverde de tuin heeft ontworpen en aangelegd. Hij won er zilver mee in de categorie ’Groen kleurt’ van de Vlaamse Tuinaannemer 2019/2020.

Foto: Annick Vernimmen

Met de strakgeschoren Buxus-hagen heeft Verheyen de tuin in verschillende tuinkamers ingedeeld. Voorin vind je een terras, dan volgt een strak gazon, in het midden heeft hij een groene ’vallei’ gemaakt met meerstammige Amelanchier en een onderbeplanting van lampenpoetsergras. Dan volgt een tweede zonneterras en daarachter vind je de speelruimte voor de kinderen met onder meer een grote boomhut, opgehangen aan twee forse dennen die er al stonden.

Vlaamse Tuinaannemer 2019/2020 - Jeroen Verheyen - boomhut
Foto: De Vlaamse Tuinaannemer

’Uw structuur moet goed zijn’
De tuin valt op door de vele schakeringen en vormen van bladgroen. „Uw structuur moet groen zijn’’, aldus Verheyen. Zo heeft hij behalve de Buxus ook verschillende in vorm gesnoeide Osmanthus en Taxus toegepast en wordt de tuin aan beide kanten begrensd door lange beukenhagen.

De Buxus-hagen worden jaarlijks drie keer geschoren. Tegen de buxusmot gebruikt Verheyen middelen op basis van de werkzame stof spinosad, een à twee keer per jaar behandelt hij de hagen hiermee. In tegenstelling tot hier in Nederland mogen groenprofessionals in België wel chemische middelen gebruiken.

De volledige reportage over de tuin leest u in Tuin en Landschap 24. Ook is het mogelijk om het artikel digitaal te lezen (met inlog).

Vlaamse Tuinaannemer 2019/2020 - Jeroen Verheyen -
Foto: De Vlaamse Tuinaannemer
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties