Glyfosaat blijft ook internationaal de gemoederen bezighouden. Zo verbieden diverse Spaanse gemeenten het onkruidmiddel, terwijl een Nieuw-Zeelands agentschap concludeert dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.
Sinds april van dit jaar mag er in Nederland op verhardingen geen glyfosaat meer worden gebruikt. Binnen Europa heeft glyfosaat nog immer een toelating. Toch zijn ook diverse Spaanse gemeenten recent overgegaan tot een verbod.
Met ingang van 1 augustus heeft de Spaanse gemeente Zaragoza het gebruik van glyfosaat in parken en openbaar groen verboden. Dit naar aanleiding van de kwalificatie door het IARC dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.
Andere Spaanse regio’s waar gebruik van glyfosaat wordt verboden zijn Madrid, Extremadura, Cordoba en Barcelona. Monsanto verwijt de stadsbesturen dat ze glyfosaat politiseren en wetenschappelijk bewijs naast zich neerleggen.
‘Niet kankerverwekkend’
In Nieuw-Zeeland is de Environment Protection Agency, een agentschap voor milieubescherming, juist tot de conclusie gekomen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.
“De eindconclusie is dat – gebaseerd op bestaande bewijzen, daarbij de kwaliteit en betrouwbaarheid van beschikbare data in overweging nemend – glyfosaat waarschijnlijk niet genotoxisch of kankerverwekkend voor mensen is en geen classificatie als kankerverwekkend of mutageen behoeft.”
Ook zou volgens het agentschap glyfosaat niet schadelijk zijn voor de drinkwatervoorziening. In Nederland is het gebruiksverbod van chemische middelen waaronder glyfosaat, vooral gestoeld op schadelijkheid voor het drinkwater.