Een stapelmuur in de vorm van een cirkel met daarin een halve cirkel als toegangspoort. Zij vormen samen de eyecatcher van de winnende tuin op het festival van het Franse Chaumont-sur-Loire. De stenen zijn op maat gehakt zodat ze vrijwel naadloos op elkaar aansluiten.
Kalksteen stapelen
De Amerikaan Nicolas Tomlan ontwierp de festivaltuin. Voor het maken van de halfcirkelvormige poort riep hij de hulp in van goede vriend Keith Gibialante, specialist in het op maat hakken en stapelen van kalksteen. De gebruikte stenen heten ’Pierres de Pontlevoy’, vernoemd naar het plaatsje vlakbij Chaumont-sur-Loire waar ze vandaan komen.
Op maat hakken
Voor de poort hakte Gibialante de stenen zo dat ze vrijwel naadloos op elkaar aansluiten, alleen de bovenste lagen werden voor de stevigheid vast gemetseld. Links en rechts van deze entree werkte Tomlan zelf de cirkelmuur verder af. Dat mocht wat losser om er voldoende planten in te verwerken.
Spontaan aan komen waaien
Tomlan heeft in de gestapelde muur ruimtes opengelaten en die opgevuld met grond. Daarin kunnen planten groeien. Die planten zijn nagenoeg allemaal als plugplant bij kwekerij Beauvais aangeschaft, maar het lijkt alsof ze spontaan zijn aan komen waaien.
Een smalle waterlijn doorsnijdt de cirkelmuur. In het middelpunt van de tuin wordt deze overbrugd door een stenen poort van dezelfde Pierres de Pontlevoy stenen. Tomlan ontving voor zijn ontwerp de ’prix de la création’, de belangrijkste prijs van het tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire.
’Droogte wordt de grootste uitdaging’
Groenjournalist Emiel van den Berg schreef een uitgebreide reportage over de tuin in Tuin en Landschap 19. Daarin stelt Tomlan dat in de toekomst droogte de grootste uitdaging in de tuin wordt. Hij heeft dan ook volop droogteminnende planten gebruikt. Het artikel kunt u hier digitaal lezen (met inlog).