Omgevingsdienst IJsselland adviseert gemeenten in de regio IJsselland om de achtergrondwaarde voor PFAS vast te stellen op 0,7 microgram per kilo. Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, Hardenberg en Zwartewaterland hebben ingestemd met de voorgestelde waarde.
Met de nieuwe PFAS-norm voor landbouw en natuur kan het grondverzet binnen en tussen deze gemeenten weer starten. De gemeenten Dalfsen, Kampen, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwolle nemen op korte termijn een besluit over de nieuwe norm.
Omgevingsdienst IJsselland liet in opdracht van de gemeenten onderzoek uitvoeren om te bepalen hoe het met PFAS in de regio is gesteld. Daarvoor heeft het onderzoeksbureau een achtergrondwaarde bepaald. Deze geeft aan hoeveel van een bepaalde stof in de grond aanwezig is. De achtergrondwaarde kan vervolgens worden vastgelegd in een bodemkwaliteitskaart.
Wettig bewijsmiddel
Een bodemkwaliteitskaart is een wettig bewijsmiddel volgens de Regeling bodemkwaliteit. Met de bodemkwaliteitskaart wordt voorkomen dat voor elke partij grond en ontvangende locatie een partijkeuring of bodemonderzoek nodig is.
Voor het onderzoek voerde het onderzoeksbureau veldwerk en analyses uit. Per gemeente onderzocht het bureau de grond binnen de bebouwde kom met woon- en industriefunctie en de grond in het buitengebied. Het onderzoek richtte zich vooral op de stoffen PFOS en PFOA uit de PFAS-stoffengroep.
Geen verschil
In de bovengrond is in 80% van de gevallen de gemeten waarde van beide stoffen lager dan of gelijk aan 0,7 microgram per kilogram. Uit het onderzoek blijkt dat de waarden in de ondergrond (vanaf 0,5 meter onder de grond en dieper) lager zijn dan in de bovengrond (0 tot 0,5 meter diepte). Er is geen verschil in de waarden tussen landelijk en bebouwd gebied.