Gemeente Lisse en Keukenhof zoeken samenwerking in groen

In het verleden stonden de gemeente Lisse en de Keukenhof nog wel eens met de ruggen naar elkaar toe. Het huidige college en de directie kiezen juist voor samenwerking. Onderdeel van die samenwerking is dat Keukenhof inrichting en onderhoud van een deel van het openbaar groen voor haar rekening neemt.

Burgemeester Lies Spruit van Lisse en Keukenhof-directeur Bart Siemerink zoeken de samenwerking, met name in het openbaar groen. (Foto: Ed Olivier)

Zo heeft Keukenhof drie kwijnende rotondes geadopteerd en opgeknapt. Eén rotonde heeft de vorm gekregen van het karakteristieke duinlandschap, een paar kilometer verderop. Dat bedoelen burgemeester Spruit en directeur Siemerink met samenwerken: Keukenhof zorgt voor mensen en materiaal; de gemeente Lisse regelt de bestuursrechtelijke rompslomp.

Bloeiende bermen

Siemerink: „En er zit komend seizoen nog het nodige in het vat. Er zijn projecten opgestart die met bomen, met groen en met biodiversiteit te maken hebben. We gaan met elkaar grote groenstukken rondom Keukenhof beter en landschappelijk mooier inrichten. Tussen Hillegom en Lisse komen bloeiende bermen. Daar draagt Keukenhof met kennis en ervaring aan bij, maar ook financieel.”

Spruit en Siemerink hoeven de kar niet alleen te trekken. De gemeente Lisse heeft een coördinator en projectteams aangesteld. Eén keer per maand bespreken ze zelf de grote lijnen en de voortgang van de projecten.

„Keukenhof is een deel van de economische motor”, zegt de burgemeester. „En alles wat je in de toeristische sfeer verdient, wordt hier ook weer uitgegeven. Het is vanwege de voorzieningen, de omgeving èn het feit dat er hier veel te doen is, dat mensen het leuk vinden om in Lisse te wonen. Daar is Keukenhof debet aan.”

Een van de drie rotondes die Keukenhof heeft geadopteerd in de gemeente Lisse. Deze heeft een ‘duinlandschap’ gekregen. In het voorjaar bloeien er uiteraard ook bollen in. (Foto: Ed Olivier)
Duurzame energie

Een van de duurzame projecten waar Lisse en Keukenhof samen aan werken is gebruik van duurzame energie. Siemerink: „Wij weten daar te weinig van, maar je kunt wel een budget vrijmaken om er onderzoek naar te doen. Als wij het niet samen doen, dan gebeurt het niet. Dat we met verkeer en bereikbaarheid wat moeten, daar hoef je niet zo lang over na te denken. Duurzaamheid is veel ingewikkelder. Wij kunnen helpen nadenken; we hebben 240 ha landgoed, waar hakhout op staat. Maar we zijn zelf geen producent van duurzame energie; wij doen een bloemenpark, dat is druk genoeg.”

Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 3 of in het digitale magazine (met inlog).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties