Geen tekort aan beschermende pakken rupsenbestrijding

Door het coronavirus is er in de zorg een grote vraag naar beschermende pakken. Ook pakken die bestemd waren voor eikenprocessierupsbestrijding worden nu ingezet in de zorg. NRC schreef daarom dat door een dreigend tekort aan beschermende pakken de bestrijding van eikenprocessierups in de knel komt.

„Kletskoek” kwalificeert Henry Kuppen, expert op het gebied van eikenprocessierupsbestrijding, deze bewering. „De bedrijven die ik ken hebben al lang hun voorraad pakken ingeslagen en ze zijn ook nog gewoon leverbaar.”

Het ligt inderdaad een stuk genuanceerder volgens Lars Rodrigues van Poel Bosbouw, een grote leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen aan de groensector: „We kunnen de pakken nog leveren en de meeste bedrijven die eikenprocessierups bestrijden hebben voor een week of 4-5 pakken op voorraad.”

 

„Wel is het zo dat er veel meer vraag is naar de pakken. Ook kloppen bijvoorbeeld ambulancediensten en zorgverzekeraars bij ons aan voor pakken. En daar werken we ook aan mee. Een deel van de productie is overigens al gereserveerd voor de zorg.” Rupsenbestrijders gebruiken veel (wergwerp-) pakken omdat de bestrijders elke keer als ze pauzeren, de bus ingaan of na toiletbezoek een nieuw pak moeten aantrekken.

Geen hamstergedrag

„Het artikel van NRC heeft wel veel losgemaakt. We worden nu platgebeld door bedrijven uit de groensector met de vraag naar pakken.” Daarbij geeft Rodrigues overigens de complimenten aan de sector: „Er wordt niet gehamsterd, bedrijven kopen gewoon wat ze gebruiken en leggen geen extra voorraden aan. Integendeel zelfs. Eén aannemer die tot november doorgaat met nesten wegzuigen zei bijvoorbeeld ’We gebruiken er normaal gesproken 5.000 per seizoen, maar geef me er nu eerst maar 1.000.’

Ook in het artikel van NRC kwam deze instelling al naar voren. Aannemer Van Reel zegt volgens het artikel bijvoorbeeld dat hij de helft van zijn voorraad pakken heeft afgestaan. Hij gaf wel aan dat hij zijn klanten waarschuwt voor een mogelijk tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

De rupsen hebben meestal pas vanaf eind mei brandharen. Bestrijders hebben de pakken voorlopig dan ook nog niet nodig. Alleen bij de curatieve bestrijding, meestal met rupsenzuigers, dragen de aannemers beschermende pakken. Bij de preventieve bespuitingen met aaltjes of bacteriepreparaten is dat niet nodig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties