Geen EU-subsidie voor introduceren exotische insecten

Het projectvoorstel BioCops (Biological control of invasive plants) wordt niet gesubsidieerd door de Europese Unie. Daarmee wordt het uitzetten van vier natuurlijke vijanden tegen vier invasieve planten vooralsnog op de lange baan geschoven.

Het gaat om de Japanse bladvlo, het kroosvaren-snuittorretje, de crassula-galmijt en een snuitkever. In het projectvoorstel BioCops (Biological control of invasive plants) onderzoeken Nederlandse en Belgische organisaties de effectiviteit van deze vier natuurlijke vijanden van achtereenvolgens de Japanse duizendknoop, kroosvaren, watercrassula en grote waternavel.

Anders financieren

Het consortium had bij de EU een Life-subsidie aangevraagd om dit project grotendeels te bekostigen en was al door de eerste selectieronde. Tijdens de tweede ronde gaf de EU de voorkeur aan andere projecten dan het BioCops-voorstel. De partijen gaan nu kijken of ze het project nogmaals voor een Life-subsidie kunnen indienen en onderzoeken tegelijkertijd andere mogelijkheden voor financiering.

De Japanse bladvlo is overigens afgelopen herfst al op drie locaties in Nederland uitgezet. Met behulp van de Life-subsidie zou het het aantal locaties in Nederland worden uitgebreid en het insect kleinschalig in België worden uitgezet.

UItzetten Japanse bladvlo tegen duizendknoop
Op landgoed Wellenseind in Brabant is vorig jaar oktober de Japanse bladvlo uitgezet. (Foto: Miranda Vrolijk)
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties