Cosmos is een bekende eenjarige perkplant die het goed doet in borders. Vooral de soorten Cosmos bipinnatus en Cosmos sulphureus worden hiervoor gebruikt. Ze behoren tot de familie van de composieten. De twee soorten zijn goed uit elkaar te houden door de bladvorm en bloemkleuren. Het blad van Cosmos sulphureus is lang met smalle lobben. Mooi is zeker ook het dubbelgeveerde blad van Cosmos bipinnatus, dat wat weg heeft van varenblad. Hierop is de decoratieve snijtak ‘The Green Filler’ gebaseerd. Maar kun je dit ras nog onder de soort laten vallen als deze geen bloem meer geeft?
Er zijn diverse redenen waarom Cosmos niet meer bloeit. Planten moeten een bepaalde leeftijd hebben om te kunnen bloeien, het zaad mag niet te oud zijn, de planten moeten niet te hoog in de stikstof zitten, waardoor de kans bestaat dat ze door de bloei heen groeien. Zomaar een paar voorbeelden. Echter ook genetisch kan er verandering optreden. Als vegetatief wordt vermeerderd en de moerplanten gaan nooit bloeien, bestaat ook de kans dat de nakomelingen dit niet meer gaan doen. Bij meristeemcultuur van Gerbera, een familielid van Cosmos, was dit een probleem, maar bij deze Cosmos is het pure winst. ‘The Green Filler’ zal zijn naam eer aan doen in het gemengde boeket of zelfs monoboeketten en dan met name bladloze snijbloemen.
Harmonie
Het waren Spaanse priesters die in Mexico de schoonheid van Cosmos ontdekten. Ze teelden het gewas in hun tuinen. Al in de 16e eeuw brachten ze de plant naar Madrid. Van daaruit kwam in 1789 Cosmos in Engeland met dank aan de vrouw van de toenmalige Britse ambassadeur. In 1791 beschreef de Spaanse priester en botanicus Antonia Jose Cavanilles Cosmos. Vreemd genoeg ook als Cosmea, een naam die in de volksmond nog af en toe wordt gebruikt.
De geslachtsnaam komt uit het Grieks en betekent harmonie of geordend heelal. Dit slaat op de geordende rangschikking van de lintbloemen rond het hart.
Bloemenpaspoort
Naam: Cosmos ‘The Green Filler’
Kenmerken: snijtak met varenachtig blad zonder bloemen; bladvorm dubbelgeveerd met lijnvormige slippen; bladgroootte tot 15 cm; steel donkerpaars; bladkleur glanzend groen
Herkomst: Mexico, Costa Rica, Guatamala
Houdbaarheid: 2 tot 3 weken
Verkrijgbaarheid: vanaf oktober doorlopend
VBN-nummer: 124059
Veiling: RoyalFloraHolland, Marginpar
Verzorging: snijd de stelen opnieuw aan; zet de bloem om de dag op schoon koud water; voeg bij gebruik in gemengde boeketten altijd bloemenvoedsel toe
Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: FotostudioGJ Vlekke
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap