Bomen ontwortelen met ’stronkentrekker’

Jos Hulshof van IVN Valkenswaard/Waalre bedacht de ’stronkentrekker’, een even eenvoudig als doeltreffend stuk gereedschap om jonge boompjes en struiken uit de grond te trekken. De driepoot met een lier erop trekt boompjes met wortel en al uit de grond.

De stronkentrekker bestaat uit drie poten waarop een montageplaat is gelast met een handlier erop. Je zet het apparaat boven een stronk die je wilt uittrekken, maakt de lier met een (spanband-) strop vast aan de stronk en liert de boom de grond uit.

De stronkentrekker is bedacht als een oplossing voor een probleem waarmee de vrijwilligers van IVN in de Brabantse bossen te maken hebben.

Om te voorkomen dat de bosvennen dichtgroeien met bomen gaan de vrijwilligers van IVN regelmatig de bossen in om jonge dennen, berken en eiken te verwijderen rondom de vennen. Tot voor kort deden ze dat door de boompjes af te knippen. Het probleem daarmee is alleen dat de boompjes, vooral de berken, razendsnel weer uitlopen.

Grote machines geen optie
Met machines de bossen in om de boompjes met wortel en al uit de grond te trekken is geen optie. De vrijwilligers willen rustig werken in de bossen en niet in de herrie van machines zitten. Bovendien rijd je al snel de bodem kapot.
Met de stronkentrekker draai je in een paar minuten een boompje de grond uit. De boom is dan ontworteld en loopt dus niet meer uit. De afgelopen winter hebben de vrijwilligers op deze manier honderden bomen verwijderd en een aantal vennen weer gedeeltelijk vrij gemaakt.

Experimenteren
Hulshof heeft het ontwerp gemaakt samen met Marc Moons van het Brabants Landschap en met steun van die organisatie.
Na experimenten met onder meer houten balken is er nu een goed bruikbare versie van steigerbuizen. Deze versie weegt ongeveer 22 kg en is inklapbaar. Zo is de stronkentrekker op de fiets te vervoeren en door de bossen naar de juiste plaats te brengen. De uitvinders kijken nog of de poten misschien van aluminium gemaakt kunnen worden. Dat zou weer zo’n zes kilo gewicht besparen.

Makkelijk na te maken
Momenteel zijn er twee exemplaren in dienst en is een derde in de maak. De stronkentrekker bestaat behalve de montageplaat uit standaardonderdelen en kan dus makkelijk worden nagemaakt. Hulshof zou graag zien dat ook anderen gebruik kunnen maken van deze vinding. Hij hoeft er geen geld aan te verdienen, maar wil ook niet verantwoordelijk gehouden worden mochten er ongelukken gebeuren. „Ik wil niet een stukje goodwill tonen en er een stukje aansprakelijkheid voor terugkrijgen”, aldus de vindingrijke vrijwilliger. <

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties