Floriade Almere: groene stad van morgen

    Volgend jaar april openen de poorten van de Floriade Expo 2022 in Almere. Tuin en Landschap nam een kijkje hoe het er voor staat, en liep een dag mee met het Groenteam van de Floriade.

    Het is vrijwel zeker voor het eerst dat in een nieuwe woonwijk eerst de bomen en het openbaar groen worden geplant en daarna pas de woningen worden gebouwd. Almere doet het in de toekomstige woonwijk ‘Hortus’. Die vormt het decor van de zevende wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022.

    Omgekeerd bouwen, noemt dendroloog Jaap Smit het. Eerst de bomen, dan de huizen. Met landschapsarchitecten Niek Roozen en Christiaan Pfeiffer vormt hij het groenteam van de Floriade. Beplantingsspecialist Jacqueline van der Kloet adviseert het bureau van Niek Roozen. Zij neemt het grootste deel van de vaste planten en bloembollen voor haar rekening. Aan de uitvoerende kant werkt een man of twaalf aan de beplanting van de 192 kavels van de Floriade.

    Bomenbibliotheek van A tot Z

    Nog een uniek gegeven: de nieuwe stadswijk wordt een arboretum, een bomen- en plantenbibliotheek van A tot Z. Als in oktober 2022 het hek achter de laatste bezoeker van de Floriade dichtvalt, gaat de bouw van de woonwijk Hortus verder. Daarom is de gemeente Almere ook de opdrachtgever voor de aanleg van het arboretum. De toekomst van het arboretum is gewaarborgd door de oprichting van een parkmanagement-organisatie, waarin gemeente, projectontwikkelaar en bewoners samenwerken.

    De kopse kanten van de kavels zijn strak ingeplant met één soort op alfabetische volgorde. Hier staan twee Hydrangea paniculata-cultivars strak in het gelid. (Foto: Ed Olivier)

    Het groenteam is tot die tijd verantwoordelijk voor al het groen op de Floriade; het bestaande groen, het nieuwe arboretum, maar ook de natuurgebieden, de natuurlijke oevers en de buitengebieden. Eigenlijk alles behalve de nationale en internationale inzendersplekken. De inzendingen Nederlandse Tuinbouw, Sierteelt en Uitgangsmaterialen worden vanuit Floriade gecoördineerd door boomdeskundige Jan P. Mauritz.

    Barcode

    Architect Winy Maas heeft bepaald dat het arboretum van de Floriade als een soort barcode te lezen moet zijn. „De kopse kanten van de kavels zijn steeds in één soort strak ingeplant, een stedenbouwkundig beeld in de noord- en zuid-richting. Als je er in de oost-west-richting langsloopt krijg je door de gevarieerde beplanting een meer organisch beeld”, zegt Roozen.

    Heeft het groenteam slapeloze nachten gehad van de alfabetische verkaveling? Roozen: „Ja, in het begin dacht ik, wat is dit voor idioot idee? Maar we kweken in Nederland zoveel verschillende soorten planten, dat we met elk uitgangspunt een goed plan kunnen maken. Er is zóveel keus, ook voor dit gebied in Almere. Gaandeweg ben ik het als een leuk uitgangspunt gaan ervaren. Het is ook prettig dat je als ontwerper bepaalde richtlijnen hebt. Nu ontstaat er iets unieks, een soort levende bibliotheek. Je loopt letterlijk door een verzameling planten.” Smit vult aan: „We hebben soms planten af moeten slaan, maar de alfabetische opzet geeft wel heel veel houvast.”

    Leuk puzzeltje

    Van der Kloet verging het net zo. „Ik dacht: hoe kun je daar nu iets moois van maken? Maar ik ben er toch aan begonnen en langzamerhand werd het een leuk puzzeltje.” Haar blik dwaalt van een gemengde strook met Cornus en verschillende soorten Carex en Campanula, naar de Euphorbia, twee kavels verderop: „We wilden de oost-west kavels in eerste instantie ook heel strak inplanten, maar dat hebben we op een gegeven moment toch een beetje losgelaten. Hier en daar hebben we een mix van beplanting toegepast, waardoor de verschillende soorten er heel mooi uitkomen.”

    Beplantingsspecialist Van der Kloet is bezig met de aanplant van de bollen
    tussen de vaste planten. (Foto: Fotolinie Almere/Floriade)

    Met het oog op de toekomstige woonwijk heeft Van der Kloet de beplanting gedeeltelijk wintergroen gehouden, zodat je een duidelijk winter-zomerbeeld krijgt.

    Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 1 of in het digitale magazine (met inlog).

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties