De Europese Commissie heeft een lijst gepubliceerd met de belangrijkste 20 plagen die de EU-landen bedreigen. De lijst is gebaseerd op beoordelingen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA): wat is de impact van een uitbraak op de economie en wat zijn de gevolgen voor het milieu van een EU-land of -regio?
De quarantaine-organismen op de lijst komen nog niet voor op het grondgebied van de EU of zijn in een beperkt deel van het grondgebied aanwezig, ofwel ze komen voor als geïsoleerde, zeldzame gevallen.
Boktor
Op de lijst staan bekende organismen zoals Anoplophora chinensis en Anoplophora glabripennis, ofwel de Oost-Aziatische en de Aziatische boktor. Beide zijn eerder in Nederland aangetroffen. De laatste vondst was in Steenbergen in een particuliere tuin. Ook Agrilus anxius (berkenprachtkever) en Agrilus planipennis (Aziatische essenprachtkever) staan op de lijst.
Xylella
Een organisme waar tegenwoordig veel om te doen is, Xylella fastidiosa, staat onder aan de lijst. Xylella heeft met name in Zuid-Europa al veel schade aangericht in olijfbomen. Inmiddels is de bacterie opgerukt tot in Zuid-Frankrijk. Vorig jaar werd nog een ontdekking van Xylella gedaan op een West-Vlaams handelsbedrijf in boomkwekerijproducten. Inmiddels lijkt de situatie daar onder controle te zijn.
Op de lijst staan ook soorten zoals Popillia japonica, een Japanse kever die in september 2018 voor het eerst in Nederland opdook. Het ging echter om een dood exemplaar dat op Schiphol werd gevonden. Niet bekend is waar deze kever vandaan kwam.