Eikenprocessierupsnesten waaien uit de bomen, wat nu?

Door het stormachtige weer waaien veel oude eikenprocessierupsnesten uit bomen. Deze nesten zitten vol brandharen die bij contact gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Kenniscentrum Eikenprocessierups adviseert om uitgewaaide nesten door professionals te laten verwijderen.

De storm Ciara is de eerste echte storm in ons land sinds het afgelopen eikenprocessierupsseizoen. Door de harde wind en zware windstoten is het waarschijnlijk dat achtergebleven eikenprocessierupsnesten uit de bomen zijn gewaaid. De nesten die nog in de bomen hingen zijn door regen en wind al wat losser geraakt. Daardoor vallen ze bij een storm nog makkelijker uit de boom.

Gezondheidsrisico

Doordat er vorig jaar veel nesten gevormd zijn en er een tekort aan bestrijdingscapaciteit was, zijn veel nesten niet opgeruimd. Hoewel er geen levende rupsen meer in de nesten zitten, vormen ze nog steeds een gezondheidsrisico. De rupsen vervellen in de nesten waardoor er veel brandharen in achterblijven. Deze brandharen kunnen nog jarenlang gezondheidsklachten bij mens en dier geven.

 

Maaien

Bij het maaien van bermen of grasvelden onder of in de buurt van eiken moet je ook rekening houden met oude nesten. Het lastige is natuurlijk dat de nesten na verloop van tijd overgroeid raken en daardoor minder zichtbaar zijn.

Vaak niet herkend

Eén van de problemen met de afgevallen nesten is dat mensen ze niet herkennen. Als de nesten in de bomen hangen, zien ze er wit-grijsachtig uit en zijn de spinsels te herkennen. De afgevallen nesten zijn echter veelal bruinzwart van kleur. Dit komt door de vele uitwerpselen van de rupsen gemengd met de vervellingshuidjes die aan het verteren zijn. Hieronder staan diverse voorbeelden van oude en/of afgewaaide nesten.

Lees hier meer over de eikenprocessierups.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties