De bouwproductie in Nederland zal de komende twee jaar met ruim 15% dalen. Dat heeft heeft het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Pas in de periode 2022-2024 kunnen in de bouw weer hoge groeicijfers worden gerealiseerd.
Het EIB gaat uit van een krimp van de Nederlandse economie met 5%. Dit ligt ongeveer in het midden van de scenario’s die het CPB eerder heeft berekend. Zowel de investeringen in de woningbouw als in de utiliteitsbouw worden sterk getroffen door de crisis. Dit betreft zowel nieuwbouw als herstel en verbouw in beide sectoren.
Investeringen
In twee jaar tijd dalen zowel de woningbouwinvesteringen als de investeringen in de utiliteitsbouw met ruim 20%. De infrastructuur wordt ook zwaar getroffen en de investeringen lopen hier eveneens met bijna 20% terug. Dit is deels het gevolg van de coronacrisis en deels van eerdere problemen rond stikstof en PFAS.
Woningaanbod zakt verder weg
Het aantal verleende vergunningen daalt naar verwachting van 57.000 woningen in
2019 naar 48.000 dit jaar. Ondanks een voorzien herstel van het aantal vergunningen
naar 65.000 in 2021, zakt het aantal woningen dat wordt opgeleverd tot 50.000 in dat
jaar. In de jaren erna kan de vergunningverlening weer sterk aantrekken, maar
doordat het tijd kost om van vergunning naar oplevering te komen neemt het aanbod
van woningen na 2021 maar geleidelijk toe.
De afname van de bouwproductie heeft ook gevolgen voor de groensector. Minder nieuwe woningen betekent minder aanleg van tuinen. Minder infrastructuur betekent minder aanplant van openbaar groen.