Eerste bladvlooien tegen Japanse duizendknoop in Nederland

De eerste populatie bladvlooien die zich voeden met Japanse duizendknoop is vanuit Engeland verhuisd naar Koppert in Berkel en Rodenrijs. De Universiteit Leiden gaat onderzoeken of het insect in staat is de invasieve exoot hier in Nederland te onderdrukken.

Het gaat om de Aphalara itadori, een natuurlijke vijand van Japanse duizendknoop. Volgens CABI, een Britse organisatie gespecialiseerd in biologische bestrijding, is deze bladvlo als bestrijder het meest kansrijk tegen Japanse duizendknoop én veilig voor de inheemse biodiversiteit. Dit geldt ook voor de schimmel Mycosphaerella polygoni-cuspidati.

Bladvlo Japanse duizendknoop
Bladvlooien op Japanse duizendknoop. (Foto: Suzanne Lommen)

Op initiatief van de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen worden zowel de bladvlo als de schimmel nu in Nederland onder de loep genomen. Dit onderzoek vindt plaats onder leiding van de Universiteit Leiden bij Koppert, specialist in het kweken van plaaginsecten en producent van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Ruim 25 partijen, waaronder waterschappen en gemeentes, financieren het onderzoek, dat de naam #uitde1000knoop draagt.

Tientallen duizendknopen opgekweekt
Johannette Klapwijk, werkzaam bij Koppert, legt uit dat het bedrijf gaat uitzoeken hoe de bladvlo hier te kweken. „Zodat we niet in Japan de natuur hoeven leeg te scheppen’’, verduidelijkt ze. Daarvoor heeft het bedrijf in de kas enkele tientallen Japanse duizendknopen in potten opgekweekt, omdat de bladvlo zich voedt met de plant.

De populatie bladvlooien die eerst nog in quarantaine in Engeland stond, is inmiddels eind mei verhuisd naar de speciale kweekfaciliteiten binnenshuis van Koppert. „De vraag is of de bladvlo zich hier kan vestigen en de planten onderdrukken.’’

Populatie bladvlooien naar Koppert
De eerste populatie bladvlooien is vanuit Engeland naar Koppert verhuisd. (Foto: Suzanne Lommen)

Afsterven bladweefsel
De schimmel wordt momenteel ook gekweekt bij Koppert om te kijken hoe effectief het organisme in de kas is tegen Japanse duizendknoop. Het is de bedoeling dat de schimmel later ook buiten wordt uitgeprobeerd. In het laboratorium lijkt ze een effectieve bestrijder die het bladweefsel laat afsterven.

Big Five
Dit nieuws komt uit een uitgebreid artikel over de Japanse duizendknoop in het themanummer de Big Five dat TenL over invasieve exoten heeft gemaakt. Dit artikel beschrijft de verschillende bestrijdingsmethoden van Japanse duizendknoop en hoe je kunt voorkomen dat de exoot zich verder verspreidt. U kunt het hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties