Volgens kweker en ontwerper Cor van Gelderen kun je in de tuin rijker combineren dan de natuur zelf dat doet. Daarom noemt hij een tuin ’hypernatuur’. Onlangs verscheen van hem een boek met die titel waarin hij uitlegt hoe een goede tuin in elkaar zit.
Zwitserse Jura
Van Gelderen is de Groene Gast van Tuin en Landschap 18. Volgens hem is een tuin vaak mooier dan de natuur zelf. Tot dat inzicht kwam hij in de Zwitserse Jura. „Een oud gebergte met een rijke flora. Onder bepaalde omstandigheden bloeien er echter alleen maar duizenden stuks van hetzelfde orchideetje. Dat is prachtig en ontroerend, maar niet in mijn tuin, daar wil ook wel eens een ander orchideetje zien.’’
En dat is precies waar je als tuinontwerper voor kunt zorgen, aldus Van Gelderen: „Op een kleine oppervlakte zoals de tuin kun je rijker combineren dan de natuur zelf dat doet. Daarom is een tuin vaak leuker, uitbundiger en vrolijker, oftewel ’hypernatuur’.”
Waarom functioneert een tuin?
Onder die titel heeft hij een boek geschreven dat onlangs bij uitgeverij Noordboek is uitgekomen. Aan de hand van een reeks tuinen in binnen- en buitenland bespreekt hij hoe een goede tuin in elkaar zit. Het gaat dan niet om wat Van Gelderen zelf mooi vindt, maar om wat wel of niet functioneert. Wat is ontwerptechnisch een goede tuin?
Het complete interview met Van Gelderen staat in nummer 18 van Tuin en Landschap. U kunt het artikel ook hier digitaal lezen (met inlog).