‘Duurzaamheid helpt je ondernemerschap vooruit’

Tuin en Landschap organiseert, samen met initiatiefnemer Innogreen, de verkiezing van de Duurzaamste hovenier van Nederland 2018. Inschrijving staat open voor alle groenbedrijven die actief zijn op gebied van aanleg en onderhoud, zowel in de particuliere als openbare ruimte.

John Koomen was in 2011 de eerste die de titel Duurzaamste hovenier van Nederland in de wacht sleepte. Hoe kijkt hij hier op terug, en vindt hij dat een dergelijke prijs vandaag de dag nog steeds nodig is?

John Koomen: „Elke prijs die je kunt winnen, is goed voor je bedrijf. Daarom zou ik als hovenier altijd meedoen aan deze verkiezing.”

Waarom deed je destijds mee aan de verkiezing?
„Ik werd getipt door een collega, die zei: ‘Je moet mee doen met de duurzaamheidsprijs’. Ik had er niet van gehoord, en vond van mezelf ook niet dat ik duurzaam was. ‘Kijk om je heen’, zei die collega, ‘kijk naar je gebouw, je medewerkers, hoe je bedrijf draait, je bent een en al duurzaamheid’. Toen ben ik naar de inschrijving gaan kijken.”

Wat heeft de prijs voor je bedrijf betekent?
„De prijs heeft me echt wakker gemaakt. We hebben er ook behoorlijk wat werk door gekregen, maar vooral een groter netwerk. Mensen willen je spreken, vragen je voor lezingen, vragen je om ideeën. Het werkt tot de dag van vandaag door. Onlangs hadden we een klant die een tuin van €40.000 wilde laten aanleggen, die zocht bewust naar een duurzame hovenier.”

Krijg je er ook andere klanten door?
„Het heeft niet echt andere klanten opgeleverd, maar wel voor nieuwe kansen gezorgd, en voor mooie spin-offs. Deuren gaan sneller voor je open. Wij zijn een paar jaar geleden ook uitgeroepen tot Duurzaamste ondernemer van Medemblik, daardoor krijg je ook vragen vanuit de gemeente waar we nu ook voor werken. Ook in gesprekken met zorginstellingen, ziekenhuizen en scholen werkt het erg positief.”

Heeft het je manier van werken veranderd?
„Nee, je gaat verder op de weg die je bent ingeslagen. Wel ben je je meer bewust van duurzaamheid en blijf je daar mee bezig. Maar het kan ook mensen afschrikken, die denken: ‘Als ik zo’n duurzame hovenier vraag, plant hij alleen brandnetels aan’. Mensen leggen je ook iets op, alsof je opeens verantwoordelijk bent voor de duurzaamheid van de hele sector. Maar het helpt je bedrijf wel verder, en zorgt ook voor trots bij je personeel. Dat is ook een vorm van duurzaamheid.”

Zou je andere hoveniers aanraden om mee te doen?
„Ik denk dat het goed is om mee te doen als bedrijf, in eerste instantie om meer bewustzijn te creëren bij jezelf. Je moet je ondernemerschap centraal stellen, je kennis en kunde, en niet te veel de geitenwollensokkenkant op gaan. Duurzaamheid is een manier om je ondernemerschap vooruit te helpen. Het moet ook een meerwaarde hebben voor je bedrijf.

Overigens kun je ook subsidies binnen halen via duurzaamheid – denk aan groene daken – en daar weer werk mee binnen halen. Het is prima om de wereld te verbeteren, maar het moet ook je portemonnee verbeteren. het moet je niet iets kosten. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het bij je past als persoon. Als het bij je als persoon past, past het ook bij je bedrijf.”

Zie je verschil tussen toen en nu?
„In 2010 stond duurzaamheid nog in de kinderschoenen. Er werd nog een beetje gek naar gekeken. Inmiddels is het gemeengoed; als je niet duurzaam bent als bedrijf ben je niet goed bezig. Wij probeerden destijds gewoon het beste te doen, niet wetend dat het een paar jaar later zo belangrijk zou worden. Nu is het gewoon onderdeel van de bedrijfsvoering. Toch zie je nog steeds een grote groep mensen die er totaal niet mee bezig is.”

Heeft deze prijs nog relevantie in deze tijd?
„Elke prijs die je kunt winnen, is goed voor je bedrijf. Daarom zou ik altijd meedoen als hovenier. Ik denk daarbij dat het goed is om duurzaamheid te blijven stimuleren, daar hebben we een taak in als groenbranche, maar ook de media spelen hier een rol in. Daarnaast hebben we bewegingen als NL Greenlabel die duurzaamheid onder de aandacht brengen van het publiek. Het zou zonde zijn als deze prijs teloor gaat omdat er te weinig animo is.”

Inschrijving Duurzaamste hovenier
Schrijf je nu in voor de verkiezing van de Duurzaamste hovenier van Nederland. Dat kan via hortipoint.nl/duurzaamste-hovenier. De aanmelding sluit op 1 oktober. In november en december bezoekt de jury alle genomineerde bedrijven.

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Innogreen, Tuin en Landschap, NL Greenlabel, Tuinkeur en de winnaar van 2017 Willemstein Hoveniers. In januari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg op het Groene Inspiratiepark.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties