In gemeente Renkum wordt een zogenoemde ‘duizendknoopbrigade’ ingesteld. Onder leiding van Landschapsbeheer Gelderland gaan vrijwilligers de Japanse duizendknoop met de hand verwijderen. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden.
De brigade is een initiatief van Henny Tax uit Doorwerth. Hij stroopt al enige jaren zijn omgeving af op de Japanse duizendknoop. Door de planten uit te graven, put hij ze uit. „Als je er maar snel genoeg bij bent, kun je als inwoner echt het verschil maken.’’ Hij heeft de samenwerking gezocht met IVN Zuidwest Veluwezoom en subsidie geregen van provincie en gemeente. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is ingeschakeld om het opstarten van de brigade te organiseren.
Onderzoek Probos
Woensdag 10 mei geeft wethouder Wendy Ruwhof van gemeente Renkum het startsein voor de duizendknoopbrigade. Dit gebeurt tijdens een informatieavond over de woekerplant. Jan Oldenburger van Probos vertelt tijdens deze avond over het onderzoek naar de beste bestrijdingsmethode van Japanse duizendknoop dat zijn organisatie uitvoert in opdracht van de NVWA. Dit jaar gaat Probos alle plots na die mee hebben gedaan met het onderzoek. In het najaar komt Probos dan met de definitieve resultaten.
Aanmelden
Aanmelden en meer informatie vindt u via www.landschapsbeheergelderland.nl/duizendknoopbrigade en via renkumseduizendknoopbrigade@outlook.com. Op woensdagen en zaterdagen zal de duizenknoopbrigade aan de slag gaan.
Meer in TenL 10
Behalve vrijwilligers zet gemeente Renkum ook Bonte Bentheimers in tegen de duizendknoop. Dit jaar grazen de varkens voor het derde seizoen in Oosterbeek. In nummer 10 van Tuin en Landschap leest u meer over de bestrijding van Japanse duizendknoop. Niet alleen de aanpak van gemeente Renkum, maar ook die van gemeente Amersfoort komt aan bod.