Duitse wetenschappers experimenteren met zelfvoorzienende bomen

Een groep Duitse wetenschappers heeft een methode ontwikkeld om boomwortels dieper in de grond te laten groeien. Zo halen wortels water uit de grond en zijn bomen beter beschermd tegen droogte. De eerste experimenten in Berlijn en op de campus van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) laten veelbelovende resultaten zien.

Met deze methode is het niet meer nodig om bomen water te geven, want die halen ze zelf uit een diepere grondlaag. Hiervoor wordt een gat in de grond geboord bij de boomwortels van zo’n 12 tot 20 centimeter breed, afhankelijk van hoe groot de boom is, en minstens een meter diep. Dit gat wordt gevuld met een mix van split en terra preta. Hierin groeien de wortelen verder en na een tijdje zullen ze eronderuit groeien, zodat ze zichzelf kunnen voeden met water uit de grond. Deze methode, de splitcilinder-methode, beschermt bomen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Bij deze beuk in Berlijn zijn drie splitcilinders geplaatst, zodat de wortels dieper groeien en water uit de grond kunnen halen. (Foto: Bernd Malchow)

De Duitse hoogleraar Biomechanica Claus Mattheck en zijn collega’s schrijven over de splitcilinder-methode in hun e-book ‘Klimaatbestendige boom?: Biomechanische aanpassing van boomwortels aan droogtestress’. Het boek is Duitstalig. „Maar er staan veel afbeeldingen in en weinig tekst, dus het is goed te volgen door de afbeeldingen te bekijken”, laat Mattheck weten.

Uit de cilinders

De methode is als eerste getest op maisplanten en sinds afgelopen voorjaar lopen er ook experimenten op de campus van het instituut en in Berlijn. Het werkt met alle soorten bomen volgens Mattheck. Voor het experiment worden beuken, esdoorns, linden en Leylandcipressen gebruikt. Sensoren in en bij de cilinders meten het vocht. Mattheck en zijn collega’s ontvangen deze iedere week, en de resultaten zien er tot nu toe goed uit, meldt hij. „Na een jaar graven we de cilinders uit de grond en kijken we of er wortels uit de cilinder zijn gegroeid.”

Dat is ook gebeurd bij de maisplanten. Bioloog en Matthecks collega Karlheinz Weber ontdekte dat de wortels na vier maanden 60 centimeter onder de grond waren gegroeid. „We vermoeden dat de bomen na een jaar nog meer profiteren van de cilinders”, zegt Mattheck.

Hoogleraar Biomechanica Claus Mattheck met zijn hond Moritz.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pius Floris
Pius Floris
3 jaren geleden

Al meer dan 30 jaar geleden werd deze methode al ruimschoots toegepast op diverse bodems. Het lukte om de wortels zowel horizontaal via kokers als verticaal in de diepte te laten groeien. Het waren helaas de mensendie uitgerekend op plekken met hoog grondwater werken die zich tegen deze methode van wortelgeleiding uitspraken als zijnde “onnatuurlijk” Ook systemen als “DeepRoot” zijn altijd weggehoond als onnatuurlijk. Dat was jammer want de bomen die destijds door ons werden geplant met het DeepRoot systeem en met mycorrhiza’s zijn uitgerekend de bomen die er nu nog fantastisch bij staan.