De toekomst is groen

    Het is interessant om terug te kijken op 2019. Milieuzaken staan al langere tijd op de agenda’s van veel landen. Vorig jaar bewoog dit echter naar een heel nieuw niveau. Gestimuleerd door een tiener uit Zweden, uitte een nieuwe generatie activisten haar zorgen over het niet duurzame beleid van regeringen overal ter wereld. Politici moesten met het schaamrood op de kaken het onverdedigbare verdedigen tegenover kinderen die ooit aan de macht zijn.

    Regeringen reageren en luisteren nu beter dan een jaar geleden. Terwijl de zoektocht naar pijnloze en technologische oplossingen voor klimaatverandering doorgaat, is er een ding dat elk land kan doen: bomen planten! De recente verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn hiervan een goed voorbeeld. Iedere politieke partij beloofde om bomen te planten. Een aantal sprak over miljarden bomen, wat voor een relatief klein eiland simpelweg niet mogelijk is. Echter, de boodschap is doorgekomen en onze sector bevindt zich stevig aan het front van de strijd voor klimaatverandering.

    Nu weet eenieder met enige kennis van bomen en fotosynthese dat dit niet een eenvoudige oplossing voor het probleem is. Niettemin staat voor mij vast dat de tuinbouw dit nieuwe decennium binnengaat als een van de belangrijke beleidsinstrumenten die de gevolgen van klimaatverandering kunnen verzachten. Daarom moeten we 2020 met ons hoofd omhoog binnentreden. We zouden alles moeten doen wat we kunnen, om te laten zien hoe onze producten het beste gebruikt kunnen worden als onderdeel van de reddingsmissie van de planeet en het politici vergemakkelijken om hun beloftes na te komen.

    Ik kijk ernaar uit om samen te komen met tuinbouwcollega’s uit de hele wereld tijdens IPM in Essen. Op de eerste dag van IPM – 28 januari worden tijdens het galadiner de AIPH International Grower of the Year awards uitgereikt.

    Maar, voor nu, ga ik verder met een goed humeur. Ik weet niet of wij regeringen kunnen beïnvloeden, zoals Greta deed, maar we zijn er zeker klaar voor om ze te helpen met groene oplossingen. Laten we samen vooruitgaan en een verschil maken!

    Bernard Oosterom,

    Voorzitter AIPH

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Christel Schiphorst
    Christel Schiphorst
    4 jaren geleden

    Wij van Groasis zijn al jaren voorvechter van het planten van bomen. We hebben voor droge en woestijnachtige gebieden een innovatieve uitvinding (Waterboxx), waarmee jonge bomen overleven en groeien in de woestijn. Ook in NL zou dit goed ingezet kunnen worden, ook bij grote aanplantingen langs (snel)wegen, waar bomen vaak vroegtijdig sterven. Voor uw sector ook het proberen waard.