Rupsenval wordt Processiestop, maar kritiek blijft

De makers van de Rupsenval presenteren nu de Processiestop als nieuwste middel tegen overlast van de eikenprocessierups. De Processiestop is in feite een Rupsenval zonder opvangzak. De Processiestop moet dienen als steunpunt voor rupsennesten. Zo kun je beïnvloeden waar de nestvorming plaatsvindt en rupsen hoger in de boom houden, weg van mens en dier, tenminste dat is de gedachte achter de Processiestop.

De Rupsenval die de eikenprocessierups zou moeten vangen is dit jaar voor het eerst in de praktijk getest. De val blijkt niet te werken, maar de rupsen gebruiken de Rupsenval wel als steunpunt om een nest te maken. Daarom hebben de handige ondernemers de val iets aangepast en presenteren ze de Processiestop als oplossing voor het eikenprocessierupsprobleem.

Uit de evaluatie van Rupsenval.nl en de gemeente Breda blijkt dat de rupsen zich wel in de korf rond de boom verzamelen, maar niet de vangzak ingaan. De zak heeft dus geen meerwaarde en de rupsen worden niet gevangen concluderen Jeffrey en Collin den Dolder, de broers achter Rupsenval.nl.

Werkt niet, toch groot succes

Toch spreken de ondernemers van een ’gedeeltelijk (maar groot) succes’. Het is zelfs een ’geweldige uitkomst voor ons, alle boomeigenaren/openbaar groen én alle bestrijders’. De rupsenval mag dan niet werken, rupsen verzamelden zich wel rond de korf en beginnen volgens Rupsenval.nl met nestvorming rond de korf.

Jeffrey den Dolder: „We zagen bij de pilot in Breda dat in de bomen waar geen rupsenval geplaatst was overal op de stam rupsen en nesten te zien waren. In de bomen waar de rupsenval geplaatst was daar waren geen nesten onder de val te vinden. De nesten bleven dus boven de 3-4 meter hoogte.”

Rupsenval.nl heeft dus nu de vangzak weggehaald en de Rupsenval omgedoopt tot Processiestop. Het idee is nu dat je de korf zonder zak rond de boom vastmaakt. Zo maak je een steunpunt voor nestvorming. Op die manier kun je beïnvloeden waar de nesten worden gevormd. Dat moet volgende de bedenkers voorkomen dat de rupsen verder de boom afdalen en met mensen of huisdieren in contact komen. De volle korven van de Processiestop kun je vervolgens leegzuigen met een epr zuiger.

Aanpassingen

De Processiestop is op een aantal punten aangepast ten opzichte van de Rupsenval. Uiteraard zijn de opvangzak en de doorgang naar die zak verdwenen. Verder is de transparante ring van pvc van stugger, vormvast materiaal gemaakt. Tot slot is de schuimkraag die rond de boom zit van materiaal dat beter water door laat gemaakt en dikker zodat bestrijders er beter met de zuigmachine bij kunnen.

Volgens de website Rupsenval.nl is de Processiestop wetenschappelijk onderzocht. Den Dolder: „Ja, Silvia Hellingman bijvoorbeeld heeft een proef gedaan met de rupsenvallen en ook meegekeken met de gemeente Breda.”

Veel kritiek

Hellingman is ’not amused’ dat haar test met de Rupsenval gebruikt wordt om de Processiestop wetenschappelijke legitimiteit te geven. Ze is juist een verklaard tegenstander van de Rupsenval en de Processiestop: „Ik vind het milieuvervuiling en het werkt niet. De rupsen zijn dit voorjaar, omdat het niet heel warm geweest is, niet uit de boom gekomen. Maar als ze het te heet krijgen gaan ze gewoon over de vallen heen de grond in. Dat heb ik de laatste paar dagen, toen het wel warm was, ook zien gebeuren.”

Het Kenniscentrum Processierups waar Hellingman bij betrokken is, voorspelde eerder al dat de vallen als steunpunt voor nesten zouden dienen: „De eikenprocessierupsen maken spinsel, daardoor kunnen ze gewoon over de val heen spinselen. Ze kunnen de val zelfs als steunpunt voor een nest gebruiken.”

Of de Processiestop op de langere termijn een rol van betekenis gaat spelen in het beheer zal moeten blijken. De gemeente Breda is volgens Den Dolder in elk geval van plan om ermee door te gaan.

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties