Sinds een flink aantal jaren zijn meerstammige solitairen bijzonder populair, liefst in forse maten aangeschaft om een nieuwe tuin meteen cachet te geven. Boomkwekers springen daar op in en inmiddels is het aanbod groter en meer divers dan vaak wordt gedacht. In dit artikel bespreken we een aantal minder bekende opties.
Tot ergens eind jaren ’90 van de vorige eeuw zagen boomkwekerijen er vrijwel identiek uit. Alle bomen hadden kaarsrechte stammen, de vertakking begon pas vanaf 1,80 m en vaker nog wat hoger. Tegenwoordig is dat behoorlijk anders.
Elke boomkweker heeft inmiddels wel een verzameling karakteristieke meerstammige solitairen staan. Kromme stammen zijn daarbij geaccepteerd, soms meer dan wenselijk. Ze hebben vaak een unieke habitus, veel tuinarchitecten en hoveniers zoeken ter plekke de meest geschikte vorm uit. Soms gaat het om uit de kluiten gewassen heesters, soms gaat het om vanaf de grond vertakkende bomen, zelfs van forse groeiers als Acer platanoides, Davidia involucrata en Pterocarya fraxinifolia. Struikbomen zou je ze kunnen noemen.
Breed sortiment
Verrassend is om te ontdekken dat het sortiment bij die meerstammige solitairen enorm breed is. Naast de inmiddels populaire en veel toegepaste Amelanchier, Parrotia, Koelreuteria en Cornus is er meer mogelijk. Het aanbod is zeer uitgebreid, zelfs binnen de groep wintergroene planten valt er meer te kiezen dan vaak wordt gedacht. Zelfs sommige coniferen lenen zich ervoor.
Aan acht groenprofessionals vroegen we welke tot hun favorieten behoort. De antwoorden zijn uiteenlopend, voor elk seizoen en voor elke standplaats is er een kandidaat. Wie nieuwsgierig wordt, kan het best eens een kijkje nemen bij een kwekerij. Daar staat het bijzondere aanbod, en daar is de kennis aanwezig.
Artikel
Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 23 of in ons digitale magazine (met inlog) en zie wat de favoriete meerstammige solitairen zijn van de acht bevraagde groenprofessionals.