De Big Five: eerst geliefd, maar nu gevreesde planten

Ze waren eerst geliefd en gewild, maar worden nu gevreesd en veracht: Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien, reuzenberenklauw, Amerikaanse vogelkers en hemelboom. Deze Big Five onder de invasieve exoten krijgen volop aandacht in Tuin en Landschap 12.

Most wanted invasieve exoten Cover Tuin en Landschap 12

Toen Von Siebold ruim tweehonderd jaar geleden de allereerste Japanse duizendknoop in de Hortus van Leiden plantte, kon hij niet bevroeden tot welk gigaprobleem dit zou leiden. Het is de weg die de meeste huidige invasieve exoten zijn gegaan. In het verleden meegenomen uit verre streken vanwege hun fraaie uiterlijk, hier verder gekweekt en verhandeld, aangeplant in siertuinen en na tientallen jaren weet de plant zich – al dan niet geholpen door mensenhanden – in Nederland massaal te verwilderen.

Met grote problemen als gevolg: de inheemse biodiversiteit wordt bedreigd, de veiligheid en gezondheid zijn in het geding of de plant levert economische schade op.

Unielijst met verboden soorten

Er zijn inmiddels tientallen exotische landplanten die zich invasief gedragen. Tuin en Landschap heeft er vijf uitgekozen. Dit zijn beruchte en gevreesde planten onder terreinbeheerders en in een enkel geval – de hemelboom – gaat het om een omstreden soort. Drie van hen staan op de Europese Unielijst: reuzenberenklauw, reuzenbalsemien en hemelboom. Deze drie mogen in Europa niet meer gekweekt, verhandeld en toegepast worden. Daarnaast hebben de lidstaten elkaar verplicht om deze planten actief te bestrijden.

Japanse duizendknoop en Amerikaanse vogelkers staan niet op de lijst, maar zij leveren zulke grote problemen op, dat ze zeker bij de Big Five horen, zoals Tuin en Landschap dit vijftal heeft gedoopt.

Uitzonderlijke eigenschappen?

Maar wat zijn die problemen nu precies? Hoe hebben de planten zich zo snel weten te vermeerderen? Over welke uitzonderlijke eigenschappen beschikken ze? Hoe kun je ze het beste bestrijden? En hoe kun je ervoor zorgen dat de plant zich niet verder verspreidt? Deze vragen beantwoordt de redactie in verschillende uitgebreide plantportretten. Die staan in nummer 12 van Tuin en Landschap dat u hier digitaal kunt lezen (met inlog).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
oostingh
oostingh
4 jaren geleden

Zie ik op het programma Vroege Vogels iemand in Brabant verkondigen, dat de Amerikaanse vogelkers juist een geschikte boom is omdat hij veel minder zuur in de bodem brengt, dan bij een eik??