Naast het weerbericht hoort een dagelijks klimaatbericht met actualiteiten over de toestand van het klimaat, waarschuwingen en praktische informatie. Daarvoor pleit Albert Klein Tank, buitengewoon hoogleraar Klimaatdiensten, in zijn inaugurele rede aan Wageningen University & Research.
„Voor veel mensen is klimaatverandering beangstigend en overweldigend, omdat het ongrijpbaar is. Mensen haken gemakkelijk af als zij geen perspectief zien,” zegt prof. Klein Tank.
Waterpleinen
Het dagelijkse klimaatbericht moet klimaatverandering verbinden met het dagelijks leven. Zo worden alle aspecten van klimaatverandering belicht.
„Te denken valt aan de recente geringe ijsgroei op de Noordpool, waterpleinen in de stad, huizen zonder gasaansluiting, vliegvakanties, effecten van zonnepanelen en elektrische auto’s. De nuance die nodig is voor een complex probleem als klimaatverandering krijgt met een klimaatbericht vaste vorm.”
Ad hoc
De huidige vorm van klimaatinformatie is tamelijk ad hoc. Het KNMI ziet klimaatverandering bevestigd in de metingen en waarschuwt op basis daarvan, zeker bij extreem weer.
„Heel waardevol,” oordeelt prof. Klein Tank. „Maar het gaat om meer dan waarschuwingen alleen. Met de inbedding van berichten over ontwikkelingen en handelingsperspectief in een serie wint zo’n klimaatbericht aan kracht.”