Tweede Kamerleden van PvdA en D66 hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de bestrijding van de eikenprocessierups. Beide partijen pleiten voor een landelijke aanpak van de rups.
Tjeerd de Groot van D66 wil vooral weten welke methoden worden gebruikt om de overlast van de eikenprocessierups te verminderen, en welke gezondheidsrisico’s mensen en dieren lopen die in contact komen met de rupsen. Daarnaast vraagt hij welke rol het Rijk, de provincies en gemeenten hebben om inwoners te beschermen tegen de eikenprocessierups.
Beste practices
William Moorlag en Lilianne Ploumen van de PvdA vragen de minister of er sprake is van gemeente- en provinciegrens overstijgende problematiek. Ook verwijzen ze naar de aanpak van de eikenprocessierups in andere landen, en vragen ze zich af of er best practices zijn die ook in Nederland kunnen worden toegepast.
Zowel D66 als PvdA vragen zich af of er niet een structurele, landelijke aanpak van eikenprocessierups nodig is. Nu ligt de verantwoordelijkheid voor bestrijding voornamelijk bij gemeenten en terreinbeheerders.
Landelijk infocentrum
Minister Schouten heeft besloten om het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen vanaf donderdag als landelijk infocentrum aan te wijzen voor kennis over de eikenprocessierups. Dat melden landelijke media. Omdat de overlast in de zomer het grootst is, moet het landelijk kenniscentrum zo snel mogelijk operationeel zijn.
Overigens staat er nu ook al informatie over de eikenprocessierups op de website van het KAD, maar hierin wordt nog verwezen naar de website van de NVWA.
In Tuin en Landschap (nr. 19, 2018) verscheen eerder een artikel over de aanpak van de eikenprocessierups in het buitenland.