Gewasbeschermingsmiddelen met dezelfde werkzame stof mogen wat betreft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) niet meer naast elkaar worden gebruikt. Deze zogenoemde stapeling van middelen gaat volgens het college voorbij aan de op het etiket voorgeschreven en door het Ctgb beoordeelde frequentie van toepassen.
Dit ongewenste gebruik wil het Ctgb indammen door een restrictiezin op te nemen in het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG) van middelen. De geschetste problematiek en de voorgestelde restrictiezin liggen momenteel voor ter consultatie. Bezwaren zijn kenbaar te maken bij het college tot 25 september 2017.
De beoogde restrictiezin luidt: ’Binnen hetzelfde toepassingsgebied is het niet toegestaan om met meerdere middelen op basis van dezelfde werkzame stof(fen) de laagste maximale toepassingsfrequentie van één van deze middelen zoals aangegeven op het wettelijk gebruiksvoorschrift te overschrijden.’ Bezwaren zijn kenbaar te maken bij het college tot 25 september 2017. Een en ander is het gevolg van de heretikettering van het WG; het aantal toepassingen moet overeenkomen met de aanvraag die is beoordeeld door het Ctgb.
Gevolgen glastuinbouw
De restrictiezin zal de inzet van met name fungiciden en in beperktere mate insecticiden in glasteelten verder onder druk zetten, reageert Jean Aerts, bestuurder LTO Glaskracht Nederland. „Bij de toelatingsaanvraag van gewasbeschermingsmiddelen loont het vaak voor toelatingshouders niet om voor kleinere teelten, veelal bedekte teelten, met hogere toepassingsfrequentie aanvullend en duur onderzoek te doen. Men kiest in de aanvraag voor de frequentie die al bekend is uit andere toepassingen. Het is een gevolg van hoe de toelatingssytematiek in elkaar steekt. En raakt sectoren met een klein marktpotentieel voor een toelatingshouder. Dat is frustrerend, want er wordt onder meer voorbijgegaan aan het feit dat bedekte teelten weliswaar vaker middelen inzetten, maar ook meerder teelten per jaar kennen. Bovendien blijven devolgen voor mens, dier en milieu beperkt door de geslotenheid van de kas. Recirculatiesystemen beperken vaak de emissie.”