In juli starten de controles op bacterievuur in de groene ruimte in de bufferzones bacterievuur. Deze worden uitgevoerd door de Naktuinbouw en gefinancierd door boomkwekers die de zones in stand willen houden.
In vrijwel alle bufferzones bacterievuur zijn gebieden ingetekend waar de meidoorn landschappelijk bepalend is. In deze gebieden is het toegestaan om meidoorn aan te planten, in tegenstelling tot andere plekken in de bufferzone.
Tijdens de besprekingen hebben vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Flevolandschap, Brabants Landschap, Gelders Landschap & Kastelen aangegeven niet tot actieve aanplant over te gaan, maar alleen over te gaan tot herplanten van meidoorn, wanneer dit nodig is. Daarnaast willen ze bij voorkeur uitgangsmateriaal betrekken dat inheems is; dit materiaal blijkt minder gevoelig te zijn.
Maasheggengebied
Op verzoek van de boomkwekers is het Maasheggengebied als aparte bufferzone beschreven, dat direct gelegen is naast de bufferzone Uden-Boxmeer-Venray.
De natuur- en landschapsorganisaties hechten grote waarde aan gezonde meidoorns in het Maasheggengebied. In het regionaal overleg bacterievuur van 1 juni hebben deze organisaties aangegeven zich te willen inzetten voor blijvende controle op bacterievuur in dit gebied. Bij uitzondering zullen deze organisaties dit jaar de inspecties op bacterievuur zelf uitvoeren onder toezicht van de NVWA.