Het neerslagtekort is afgelopen week in heel Nederland verder toegenomen. De verwachting is dat het neerslagtekort de komende periode zal stijgen naar 266 mm, vergelijkbaar met het recordjaar 1976. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) heeft code geel afgekondigd, dat betekent dreigend watertekort.
De wateraanvoer via de Rijn is afgelopen week gedaald tot onder de minimumgrens voor de maand juli. De verwachting is dat de Rijnafvoer de komende twee weken verder zal dalen. Dit leidt ertoe dat het zoutgehalte in een aantal watersystemen, met name in het westen van het land, oploopt.
Op hoge zandgronden (delen van Noord-Brabant, Limburg, de Veluwe, de Achterhoek, Twente en Drenthe) is geen wateraanvoer mogelijk. Hier is men volledig afhankelijk van neerslag. Om schade aan gewassen en natuur te voorkomen blijven hier beregeningsverboden uit oppervlaktewater van kracht.
Eens in de 100 jaar
Het KNMI meldt dat de neerslagverwachting voor de komende 15 dagen een grote kans op weinig tot geen neerslag geeft in Nederland. Begin augustus zou dan het neerslagtekort voor de tijd van het jaar van 1976 geëvenaard kunnen worden. Dan is de droogte op 1 augustus een extreem dat gemiddeld slechts eens in de 100 jaar voorkomt.
Natuurbrandrisico
In heel Nederland geldt momenteel de hoogste risicocode voor natuurbranden. Dit betekent dat hulpdiensten en natuurbeheerders extra alert zijn op het ontstaan van natuurbranden. Deze week brak op diverse plaatsen brand uit zoals maandag in de duinen bij Heemskerk en woensdag in de Loonse en Drunense Duinen.
Bomen water geven
Diverse gemeenten roepen burgers op om te helpen bij het water geven aan bomen in de buurt. Zo vraagt de gemeente Deventer bewoners om met name jonge bomen te helpen tijdens de droogte.
„Gebruik bijvoorbeeld water (zonder chloor) uit het speelbadje van de kinderen. Of neem een lege emmer mee onder de douche om het koude water op te vangen voordat de douche warm wordt. Geef het water aan onze bomen. Een paar emmers per dag helpt al.” De gemeente zelf rijdt dagelijks met twee tankwagen rond om bomen water te geven.