ChristenUnie en D66 willen gemeenten tegemoet komen

D66 en ChristenUnie willen een meer trendmatige financiering van het Gemeentefonds. Hiermee wordt voorkomen dat gemeenten opeens minder te besteden hebben wanneer de overheidsfinanciën teruglopen. Dat bleek woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan Prinsjesdag trokken de veertig grootste gemeenten, de G40, aan de bel over dreigende tekorten. In reactie op de Miljoenennota voegde ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zich hierbij: „Het is onverteerbaar dat het Rijk geld als water lijkt te hebben, maar dat gemeenten sinds de start van het kabinet honderden miljoenen minder hebben gekregen dan was afgesproken. Het is nu al het derde jaar op rij dat het kabinet het geld niet uitgegeven krijgt. Gevolg: gemeenten krijgen hun begroting niet rond en kampen met gigantische tekorten. Het water staat gemeenten aan de lippen.”

Bezuinigen op voorzieningen
De VNG stelt dat de schommelingen in de bedragen die gemeenten begroten, en de bedragen die ze daadwerkelijk krijgen uitgekeerd, zorgen voor problemen. „Hier moeten snel afspraken met het kabinet over worden gemaakt, zodat gemeenten niet hoeven te bezuinigen op voorzieningen zoals zwembaden, peuterspeelzalen en de bibliotheek. Dat kunnen we onze inwoners niet uitleggen in deze tijd van economische groei.”

Schommelingen eruit halen
In zijn bijdrage aan de Algemene Beschouwingen pleitte fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie voor een meer trendmatige manier van financieren van het Gemeentefonds. „De ChristenUnie wil, samen met D66, dat de schommelingen hieruit worden gehaald. […] Als wij de systematiek zo kunnen aanpassen dat zij veel beter weten wanneer zij wat krijgen en hoeveel, dan denk ik dat we ze meer recht doen dan dat we nu doen.”

GroenLinks en PvdA drongen bij de coalitiepartijen aan om nu al maatregelen te nemen, zodat gemeenten niet hoeven te bezuinigen. Volgens Segers gaat er al veel extra geld richting gemeenten. Daarnaast wil hij de systematiek aanpassen, zodat gemeenten volgend jaar niet weer voor verrassingen komen te staan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties